Sint Patrick

De Heilige Patrick, of Patricius zoals wij hem in het Nederlands noemen, is hier in Nederland niet zo heel erg bekend. Hij is namelijk de nationale heilige van Ierland. Hij leefde in de vijfde eeuw en heeft het Christendom naar Ierland gebracht.
Zeventien maart is zijn feestdag en overal waar Ieren zijn wordt dit gevierd. In een stad als Boston met zoveel Ierse wortels zijn er bijvoorbeeld optochten.
Ondanks dat hij voor ons zo onbekend is, heb ik een zwak voor hem. Over Patrick gaan namelijk een aantal verhalen. Zo zou hij ervoor hebben gezorgd dat de slangen Ierland verlieten, de verklaring voor het feit dat er nu in Ierland geen slangen zijn. Dit verhaal gaat er waarschijnlijk over dat het Christendom dat Patrick meebracht het oude geloof van de Druiden verdreef, een van de symbolen voor de Druiden is de slang.
Een ander verhaal gaat erover dat Patrick probeerde de Heilige Drieëenheid uit te leggen aan de Ieren en als hulpmiddel daarbij het klavertje gebruikte. Drie afzonderlijke blaadjes, die toch een eenheid vormen. Beter kun je het niet uitleggen. En hoewel dit verhaal waarschijnlijk niet waar is, vind ik het wel een heel leuk verhaal. Bovendien is Patrick hier gewoon een goede onderwijzer die probeert aanschouwelijk onderwijs te geven, een voorbeeld dus voor elke docent.

Reacties

Populaire posts