'Stalin in de zon'

In mijn derde klas vwo ben ik bezig met het onderwerp 'De Russische Revolutie' en de periode daarna in Rusland, met Lenin en Stalin. Gisteren heb ik die arme kinderen het verschil tussen oorlogscommunisme en de Nieuwe Economische Politiek moeten uitleggen. Iets dat voor mij nog best heel interessant is, maar voor de gemiddelde vijftienjarige niet. En dat begrijp ik wel.

Het mooie weer helpt ook niet mee om de concentratie te bevorderen, steeds werpen ze verlangde blikken naar buiten, om dan door mij weer tot de orde geroepen te worden met uitleg over vijfjarenplannen en collectivisatie en het verschil tussen sovchozes en kolchozes.

Vandaag kwam daar ook nog eens de examenstunt bij. De eindexamenleerlingen hadden zich erg uitgesloofd en hoewel het geen erg spectaculaire stunt was, heb ik vervelendere meegemaakt, dus ik klaagde niet. Een watergevecht was met dit mooie weer ook geen straf. De examenstunt is echter wel een probleem als je het uur erna weer les moet geven, want de concentratie is dan helemaal over.

Ik had echter de oplossing gevonden. De leerlingen hadden informatie moeten meenemen over Lenin of Stalin en moesten daar onder andere een tijdbalk en een woordweb van maken, en er moest een biografie van één van de twee komen. En het leuke was: de opdracht mocht buiten gemaakt worden. Ik had hier wel een paar strenge voorwaarden aan verbonden, ik wilde namelijk geen toestanden krijgen met gillende leerlingen die de lessen voor anderen verstoorden, leerlingen die 'm smeerden naar de dichtbij gelegen AH of een rommel van papier na afloop.

En het ging perfect! De leerlingen hebben het hele uur superhard en serieus gewerkt, lekker zittend aan de waterkant in de zon of de schaduw. Ik zat erbij en af en toe kwamen ze me iets vragen om dan weer hard verder te werken. Ik heb ze dan ook gezegd dat ik zo tevreden was dat het voor herhaling vatbaar is. 'Stalin in de zon' zoals ik het had gedoopt, was een succes en zal zeker wat vervolgen krijgen.

Reacties

Populaire posts