In memoriam; Nelson Mandela 1918-2013

Bron hier
Eergisteren is Nelson Mandela overleden. De man die gestreden heeft tegen de Apartheid in zijn land. Eerst als advocaat in de eerste zwarte advocatenfirma in Zuid Afrika en als één van de leiders van het ANC.

In de eerste instantie probeerde het ANC met de regering in overleg te gaan, maar de gewelddadige reactie die dit opleverde deed het ANC besluiten dat ze een andere manier zouden proberen. Geweld tegen de regering en tegen militaire doelen was geoorloofd. Nelson Mandela werd nu gezien als een terrorist.

Nadat hij in 1962 Zuid Afrika had verlaten (zonder toestemming) om overal steun te zoeken voor de strijd tegen de Apartheid, werd hij bij terugkomst in Zuid Afrika opgepakt en veroordeeld. Later werd bij een overval op een ANC hoofdkantoor plannen voor aanslagen gevonden en Mandela werd, samen met andere leiders veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf op Robbeneiland.

Het was voortaan verboden om de namen van de ANC leden te noemen, de regering hoopte dat Nelson Mandela en de anderen op deze manier vergeten zouden worden. Dit gebeurde niet, de naam en de zaak werden levend gehouden en verspreiden zich over Zuid Afrika, en van daaruit over de hele wereld.

Langzamerhand werd de naam Nelson Mandela het symbool voor de anti-apartheidsbeweging en overal over de hele wereld kwam er steun voor het ANC. De regering van Zuid Afrika wist van geen wijken, zelfs economische sancties en een geisoleerde positie in de wereld brachten hen niet op andere gedachten. Ze hebben op een gegeven moment Mandela wel vrijlating aangeboden, maar op bepaalde voorwaarden. Nelson Mandela heeft dit geweigerd, hij wilde niet vrij zijn zolang zijn mensen niet vrij waren, liet hij via zijn dochter weten.

In 1990 liet president de Klerk uiteindelijk Nelson Mandela vrij, na 27 jaar gevangenschap.
Onderhandelingen begonnen tussen de regering en het ANC en in 1994 kwam eindelijk het moment dat de zwarte bevolking van Zuid Afrika voor het eerst mocht stemmen. Het ANC kwam aan de macht en Nelson Mandela werd president. Hij besefte dat hij het land bijeen moest zien te houden en dat hij moest tonen een president voor wit en zwart te zijn. De beroemde rugbywedstrijd (altijd een sport voor blanken geweest) waar Mandela met een Springbok-shirt verscheen heeft daaraan veel bijgedragen. De Waarheids en verzoeningscommissie heeft ook grote bijdragen geleverd om de wonden te helen.
De vrijlating van Nelson Mandela in 1990
Bron hier
Natuurlijk heeft Mandela in de vijf jaren dat hij president is niet alles op kunnen lossen. Het grootste deel van de zwarte bevolking leeft nog altijd in verschrikkelijke omstandigheden, AIDS is een groot probleem en laten we wel wezen: de opvolgers van Mandela zijn niet bepaald goede staatsmannen.

Afgelopen donderdag is Nelson Mandela overleden, de man met waarschijnlijk het grootste morele gezag in de wereld. Iemand die je kunt zetten naast Mahatma Gandhi en waar waarschijnlijk ook Martin Luther King bij hoort. Een bijzonder mens, die ons heeft laten zien hoe krachtig je kunt zijn, zelfs al is alles geprobeerd om je te breken en hoe je vergevingsgezind kunt zijn, zelfs al is wat je is aangedaan onvergefelijk. Iemand om niet te vergeten.

Zuid Afrika heeft het mooiste volkslied ter wereld, denk ik eigenlijk, daarom hier de versie die gezongen is door Paul Simon, Miriam Makeba en LadySmith Black Mambazo.

Reacties

Populaire posts