Behind the scenes at Dowton Abbey

Downton Abbey is vanaf de eerste aflevering een succes en de serie heeft miljoenen fans over de hele wereld. Natuurlijk verschijnen er dan ook allerlei mooie boeken die een kijkje achter de schermen geven.
Behind de scenes at Downton Abbey van Emma Rowley is zo’n achtergrondboek, vol informatie en prachtige foto’s.

Het mooie Highclere castle staat model als Downton, maar ondertussen worden alleen de buitenopnames hier gefilmd en de scènes in grote ruimtes als de bibliotheek en de hal. Er werd in het eerste seizoen ook in de slaapkamers gefilmd, maar dit bleek toch te onhandig en te klein. Nu zijn die vertrekken opgebouwd in de studio’s in Ealing.

Er is een voedselspecialiste in dienst, die alle gerechten klaarmaakt die in de serie te zien zijn. Ze moet er wel voor zorgen dat de kleuren goed uitkomen op film en dat het houdbaar blijft. Bovendien kan het zijn dat een scene waarin Mrs. Patmore een gerecht kookt op een ander tijdstip wordt gefilmd dan de scene waarin de familie het gerecht eet, zodat het gerecht meerdere malen gemaakt moet worden én er hetzelfde uit moet zien.

Geweldig is de aandacht voor de details, er wordt gelet op de etiketten van de blikjes in de voorraadkast en is er iemand die ervoor zorgt dat de brieven die de graaf in de morgen leest allemaal in andere handschriften geschreven zijn. Thomas Barrow heeft een ander accent als hij met de familie praat, dan wanneer hij beneden in de keuken is en Anna heeft soms een vermaakte jurk aan die Lady Mary in een eerder seizoen aanhad, net zoals in werkelijkheid de kameniers regelmatig een jurk kregen die hun mevrouw niet meer droeg.

Ik zou nog veel meer details en voorbeelden kunnen geven, over de garderobes voor elk personage, hoe ze de originele kranten gebruiken enzovoort,  maar ik kan eigenlijk alleen maar aanraden het boek zelf aan te schaffen. Behind the scenes at Downton Abbey is een feest om te lezen en is een heerlijke aanwinst voor elke fan.

Uitgegeven in  2013
Bladzijdes: 278

Reacties

 1. Dat lijkt me een zalig boek! Het blijkt gelukkig in de aanbieding te zijn bij Amazon in de UK, voor slechts 5 pond. Helaas is het niet onmiddellijk leverbaar, maar ik heb het toch maar besteld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is inderdaad een heel fijn boek, met prachtige foto;s en zoveel leuke weetjes. Leuk vooral om te zien wat er allemaal bij komt kijken achter de schermen.
   Ik had ook die aanbieding, die scheelt behoorlijk met de prijs die het boek op dit moment in Nederland is. Ik hoop dat het snel arriveert en dat je kunt genieten!

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts