Gewoon over geloof, Rob Mutsaerts

Bij een boek over geloof denk je al snel aan hoogdravende teksten vol vermaningen of juist een zoetsappig verhaaltje vol gemeenplaatsen en tegeltjeswijsheden.
Gewoon over geloof is geen van beiden, gelukkig maar. De schrijver, Rob Mutsaerts, is hulpbisschop van ’s Hertogenbosch en hij weet waar hij het over heeft.

In dit boek legt hij een aantal zaken over het Katholieke geloof uit. Wat is de reden dat we Jezus volgen? Wat is nu echt het standpunt van de Katholieke kerk over seks en is ze er echt zo mee bezig als veel buitenstaanders schijnen te denken? Hoe zit het met goed en kwaad in de wereld? Wat is het verschil tussen barmhartigheid en rechtvaardigheid? Is de kerk echt anti-wetenschap en is orthodoxie echt zo'n vies woord of valt dat misschien wel mee? 

Dit alles op een heel benaderbare manier, vol leuke vergelijkingen, heldere voorbeelden en verwijzingen naar films, boeken en muziek om een bepaald punt duidelijk te maken. Dit zorgt ervoor dat Gewoon over geloof uitermate leesbaar is en waar het voor de katholiek nogmaals verhelderend kan zijn en een aansporing kan vormen, kan het  ook voor de niet katholiek heel interessant zijn.

Dat blijkt ook uit de drie voorwoorden die zijn opgenomen, Ă©Ă©n van een katholiek, Ă©Ă©n van een protestant en Ă©Ă©n van een atheĂŻst. Alle drie prijzen ze het boek, ondanks sommige kritiekpunten die ze hebben.

Gewoon over geloof is duidelijk bedoeld voor iedereen die er meer over wil weten of die het gesprek erover wil aangaan, juist in deze tijden waarin het lijkt of de tolerantie voor religie is afgenomen. Religie lijkt wel alleen privé nog te mogen en niet in de openbare leefruimte te mogen bestaan, terwijl als het goed is er in een democratie ook ruimte is voor die minderheden.

Ik vind het prijzenswaardig dat Rob Mutsaerts zich zo duidelijk uitspreekt en laat merken waar hij voor staat. Hij ontzenuwt zowel de mythe van de veroordelende kerk die alleen voor verbieden staat, als de mythe van Jezus als een soort communistische hippie die alles toestaat en alles oké vindt.
Je hoeft het niet met Mutsaerts eens te zijn, maar hij vraagt wel over zijn standpunt na te denken en ook om zijn eventueel afwijkende mening te respecteren.

De illustraties zijn flauw, de inhoud van Gewoon over geloof is dat echter zeker niet. Inspirerend, interessant en uitnodigend om erover na te denken er ernaar te handelen. Zeker in een tijd waarin de wereld zo geseculariseerd is dat een ander geluid bijna niet meer hoorbaar is, maar vaak wel hard nodig.  Kortom, een heel goed boek voor zowel de katholiek als de niet-katholiek.

Uitgegeven in 2014 door uitgeverij Malherbe en Partner
Bladzijdes: 234

Reacties

  1. Dag Bettina. Dit ga ik wel lezen, denk ik. Ik merk dat als je zegt dat je gelovig bent, mensen meteen doen alsof je dom bent, irrationeel en dus niet serieus. Ik weet niet hoe dat komt. Geloven en intelligent zijn lijken niet verzoenbaar. Terwijl het toch om twee verschillende domeinen gaat?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, die reactie ken ik en die bevreemd mij ook altijd. Ik had laatst een collega die er klakkeloos vanuit ging dat ik, omdat ik katholiek ben, de bijbel letterlijk zou nemen en niet in wetenschap of evolutie zou geloven.
      Alsof wetenschap/intelligentie en geloof haaks op elkaar staan? Ik begrijp dat niet zo goed.
      Maar ik vond dit een goed boek, je hoeft het niet in alles met hem eens te zijn, maar hij laat je wel nadenken.
      Groetjes,

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts