Vooruitblik: tentoonstellingen lente 2019

Het is weer tijd voor een overzicht van de tentoonstellingen die de Nederlandse musea in de komende maanden organiseren. Er is weer heel veel te zien, van eigen bodem en van ver, en in bijna alle mogelijke kunstdisciplines. Kortom, we hoeven ons niet te vervelen!

Caravaggio, Centraal museum in Utrecht
Deze tentoonstelling is natuurlijk al even gaande, maar het schilderij De graflegging van Christus door Caravaggio is weer terug naar Rome. Sinds vorige week hangt er echter een ander schilderij van Caravaggio, namelijk de Medusa, die ook nog nooit eerder in Nederland te zien is geweest.
De tentoonstelling is zeer de moeite waard en ik kan jullie dan ook allemaal aanraden om naar Utrecht te gaan. Bijzonder, die Caravaggio’s in Nederland.
Mijn bespreking van mijn bezoek in december is HIER te vinden.
Tot 24 maart-2019
Meer informatie: HIER

Maestro van Wittel, Kunsthal Amersfoort
Casper van Wittel (1653-1736) werd in Amersfoort geboren, maar verhuisde naar Rome, om zich hier verder te bekwamen in de schilderkunst. Hij raakte al snel bekend als een uitstekende schilder die zich specialiseerde in stadsgezichten. Hij schilderde in Rome, maar ook in Napels, Florence en Venetië. Hier was hij bijvoorbeeld de eerste een stadsgezicht schilderde met die de grote kerk aan het begin van het Canal Grande. De Italianen noemden hem Vanvitelli en hij keerde nooit meer terug naar Nederland en hij is dan ook hier relatief onbekend. In Amersfoort is er vanaf volgende week een prachtige overzichtstentoonstelling te zien.
Caspar van Wittel
26 januari 2019 tot 5 mei 2019
Meer informatie: HIER

De naakte waarheid, Rijks museum Twente in Enschede
Wie zijn wij? Wat betekent het om een mens te zijn? Deze bijzondere tentoonstelling in Enschede probeert hier een antwoord op te vinden. Aan de hand van schilderijen, tekeningen, foto’s, beelden en film zien we hier de mens vanaf de Renaissance tot nu in al haar facetten. Want wie zijn we gezien onze omgeving en hoe verhouden we ons tot de wereld om ons heen? En natuurlijk, wie zijn we als we alle technische snufjes weghalen?
Met ongeveer 100 werken van onder andere Andy Warhol, Marlene Dumas, Jan Sluijters en Rembrandt, waarbij de verschillende kunstvormen elkaar aanvullen en met elkaar naar het antwoord zoeken.
26 januari 2019-6 juni 2019
Meer informatie HIER

De schatkamer, Hermitage Amsterdam
Als cadeau omdat de Hermitage Amsterdam tien jaar bestaat, heeft de museumdirecteur van de grote Hermitage, dr. Piotrovsky, een selectie gemaakt uit kunstwerken die allemaal naar Amsterdam komen. Er komen niet alleen fabuleuze schilderijen van Velazquez, Van Dijk en Tintoretto deze kant op, maar ook kunst uit eerder periodes, tot aan de prehistorie aan toe. Een prachtige dwarsdoorsnede uit de Hermitage, die goed laat zien wat voor kunst er door de tsaren allemaal is verzameld. Een tentoonstelling die waarschijnlijk zijn weerga niet kent.
2 februari 2019-25 augustus 2019
Meer informatie HIER

200 soorten groen: Botanische kunst, Teylers museum in Haarlem
Prachtige botanische tekeningen zijn er komende maanden te bewonderen in Haarlem. Hier is een verzameling te zien van de werken van de broers Ferdinand en Franz Bauer die in de 19e eeuw belangrijke botanisten waren. Zij publiceerden boeken over de planten en bloemen die ze tijdens hun expedities vonden. Naast het eigen exemplaar van Ă©Ă©n van deze boeken dat het museum heeft (het enige exemplaar in Nederland), zijn de natuurhistorische musea van Wenen en Londen en de Bodleian Library in Oxford bereid geweest om tekeningen en schetsen uit te lenen.
2 februari 2019-12 mei 2019
Meer informatie: HIER

Luca Giordano, De Nieuwe Kerk in Amsterdam
Alweer voor de achtste keer krijgt de Nieuwe Kerk een topwerk naar Amsterdam. Vanaf 16 februari is in de serie Meesterwerk een schilderij van Luca Giordano te zien, namelijk Sint Michael uit 1633. 

De aartsengel staat hier afgebeeld als degene die de duivel en de andere gevallen engelen verslaat. Niet alleen een verhaal uit de Bijbel, maar in de tijd van de contra-reformatie ook een krachtig schilderij waarin de triomf op de protestantse ketters verbeeld wordt.
16 februari 2019-7 april 2019
Meer informatie HIER

Erwin Olaf in het Gemeentemuseum en in het Fotomuseum in Den Haag
Erwin Olaf is Ă©Ă©n van de bekendste en beste fotografen van Nederland en hij wordt dit jaar zestig. Daarom is er in Den Haag een grote tentoonstelling te zien in twee musea, om zijn werk te eren.
In het Gemeentemuseum zijn er foto’s te zien die Erwin Olaf vanaf 2000 maakte, inclusief werk uit de serie uit Shanghai. In het Fotomuseum is er vooral aandacht voor het proces van fotograferen zoals Erwin Olaf dat doet, en de veranderingen die hierin plaats hebben gevonden.
Erwin Olaf
16 februari 2019-12 mei 2019
Meer informatie HIER

Hockney-Van Gogh, the joy of nature, Van Gogh museum.
David Hockney (1937) haalt zijn inspiratie voor zijn grote en kleurrijke werken overal vandaan, maar heeft er nooit een geheim van gemaakt dat Vincent van Gogh ook een belangrijke inspiratiebron voor hem is. In deze tentoonstelling zie je de werken van beide kunstenaars samen, zodat je goed de verschillen, maar vooral de overeenkomsten kunt zien. Een van de hoogtepunten die op de tentoonstelling te zien zal zijn is het grote werk van Hockney: Arrival of Spring 2011
David Hockney
1 maart 2019-26 mei 2019
Meer informatie HIER

Duitse expressionisten, Singer museum Laren
In samenwerking met het Ostwall museum in Dortmund komt deze collectie naar Laren toe, waarin de Duitse expressionisten centraal staan. Bekende namen uit de groepen als de Brucke en de Blaue Reiter zoals Kirchner of Kandinsky zijn hier te vinden, maar er is vooral aandacht voor schilder Max Beckmann, die voor de nazi’s moest vluchten en naar Amsterdam kwam, waar hij van 1937-1947 woonde.
Kirchner
16 april 2019-25 augustus 2019
Meer informatie HIER

Sprezzatura, Drents museum Assen
Eindelijk weer een tentoonstelling over schilders in het Drents museum, na de Glasgowboys en de Peredvizhiki nu de Italiaanse schilders uit de tweede helft van de 19e eeuw. Prachtige werken komen naar Assen toe, onder andere uit musea in Turijn, Rome, Florence en Venetie.
Deze tentoonstelling geeft met werken van meer dan veertig Italiaanse schilders een overzicht van de genres en stromingen die eind 19e eeuw in Italie belangrijk waren en de schilders die hier meester in waren. En wat opvalt bij alle schilderijen is de virtuositeit waarmee geschilderd werd.
Frederico Zandomeneghi
2 juni 2019- 3 november 2019
Meer informatie HIER

Reacties

  1. Leuk dat Amersfoort erbij zit! Ik moet maar eens gaan kijken, want Van Wittel ken ik al een beetje uit het boek 'Ander licht' van Rosita Steenbeek.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh wat grappig, ik ook! Ik vond dat een mooi boek. Dit is zeker een van de tentoonstellingen waar ik graag naar toe wil.

      Groetjes,

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts