Hemingway & Gellhorn (2012)

Vandaag de andere film over Hemingway, maar dan een die speelt in een latere tijd. In 1936 woont Hemingway met zijn tweede vrouw Pauline op Cuba, als hij Martha Gellhorn leert kennen. Hij is de gevierde schrijver, zij een beginnende, maar succesvolle journaliste.

Hemingway heeft genoeg van de huiselijkheid die zijn vrouw hem opdringt en snakt naar nieuw avontuur. Dat is te vinden in Spanje, waar de burgeroorlog is uitgebroken. Hemingway gaat naar Spanje met filmmaker Joris Ivens en fotograaf Robert Capa om de burgeroorlog te verslaan. Martha Gellhorn gaat op eigen gelegenheid ook naar Spanje en sluit zich al snel bij het groepje aan. De verschrikkingen van de oorlog maken diepe indruk op Martha en ze wil vooral verslag doen van invloed de oorlog op de gewone mensen.

In Spanje worden Hemingway en Gellhorn geliefden. Hemingway voelt zich aangetrokken tot haar moed en passie voor het schrijven, zij voelt zich aangetrokken tot zijn talent en zijn passie voor het leven. Hemingway verlaat Pauline en zal uiteindelijk Martha ten huwelijk vragen. Ze wonen in een groot huis op Cuba, samen met een heleboel katten. Hun relatie is geen gemakkelijke. Martha is oorlogscorrespondente voor het linkse tijdschrift Collier’s en wordt regelmatig uitgezonden, iets dat Hemingway maar matig kan waarderen. Hij wil een vrouw die ervoor zorgt dat alles in orde is zodat hij kan schrijven, geen vrouw die bezig is met haar eigen carrière. Tijdens de Tweede Wereldoorlog probeert hij dan ook te voorkomen dat Martha als journaliste wordt uitgezonden, maar dit zorgt alleen voor een nog grotere verwijdering. Uiteindelijk zal Martha Gellhorn Hemingway om een scheiding vragen. Hiermee is zij de enige vrouw die Hemingway verliet, in plaats van andersom.

Clive Owen en Nicole Kidman
Je vraagt je na het zien van deze film wel af waarom vrouwen überhaupt voor Hemingway vielen, hij kon charmant zijn en was een talentvol schrijver, maar een aangenaam mens was hij absoluut niet. Niet voor zijn vrienden en zeker niet voor zijn vrouwen. Clive Owen weet hem goed neer te zetten. Ik heb commentaar gelezen op zijn manier van spelen, dat hij teveel overdrijft, maar ik denk dat je met een figuur als Hemingway bijna niet anders kan dan overdrijven.
Nicole Kidman speelt Martha Gellhorn in deze film en dat doet ze geweldig. Ze past niet alleen in de tijd waarin de film speelt, maar weet ook de durf van een vrouw te laten zien die dingen deed die geen vrouwelijke journaliste tot die tijd ooit had gedaan. Uiteindelijk was ze zelfs Hemingway de baas, en dat alleen al roept respect op.

De echte Hemingway en Gellhorn
Een prachtige film, maar hoe staat het met de vergelijking met de film die ik gisteren besprak?
Wat karakter van Hemingway betreft zie ik grote overeenkomsten. Net als in de film In love and war komt in Hemingway & Gellhorn iemand naar voren die alles moet krijgen zoals hij het graag zelf wil. Wat een ander wil is lang zo belangrijk niet als wat Hemingway wil. Wat vrouwen betreft wil Hemingway vooral wat hij niet kan krijgen, en als hij het dan heeft wil hij weer iets anders. Hij wil Agnes omdat ook anderen haar willen, maar als zij hem afwijst kan hij het haar nooit vergeven. Hij is met Pauline getrouwd en geniet van de zorg die zij voor hem heeft, maar wil vervolgens het avontuur met Martha Gellhorn. En als hij Martha heeft wil hij weer dat ze stopt met schrijven en voor hem zorgt.
Chris O’Donnell speelt Hemingway als de jonge hond, die slecht tegen zijn verlies kan en zijn eigen zin wil doordrijven. Als Hemingway ouder is en een gerespecteerd schrijver, is die karaktertrek alleen maar sterker geworden omdat nu niemand meer tegen hem in durft te gaan.
Scene uit de film:
Gellhorn en Hemingway ontmoeten elkaar in een bar op Cuba.
Wat film betreft is Hemingway & Gellhorn wel beter dan In Love and war, de laatste film is vooral een romantisch verhaal met wat drama, de eerste film heeft veel meer diepgang en inhoud. Leuk ook dat ze in Hemingway & Gellhorn oude beelden met nieuwe hebben gemixt en af en toe stukken in zwart wit laten zien.

Reacties

Populaire posts