The mistress of spices, Chitra Banerjee Divakaruni

Tilo is een meisje met een gave, de gave van voorspelling. Als zij jong is wordt ze uit haar dorpje in India weggehaald en ze komt uiteindelijk terecht op een eiland. Hier wordt ze opgevoed tot de meesteres van de kruiden, een priesteres die de geheimen van de specerijen kent en de magie die hiermee bedreven kan worden. 

De specerijenmeesteressen worden uitgezonden over de wereld om specerijenwinkels te drijven en de lokale Indiase gemeenschappen te helpen. Ze moeten zich daarbij aan een aantal regels houden; ze mogen hun winkel niet verlaten, ze mogen niet in de spiegel kijken en ze mogen zich niet laten aanraken door anderen.

Tilo is naar Oakland gegaan en de geëmigreerde Indiase gemeenschap komt bij haar kruiden halen voor hun gerechten. Tilo kent hun geheimen; ze kent het verdriet, de liefdes, de verlangens en de wensen en ze helpt hen waar ze kan. De specerijen doen hun werk.

Als echter op een avond een Amerikaan binnen komt wordt echter alles op zijn kop gezet. Ook hij heeft een bijzondere afkomst en zijn geheimen. Naarmate hij vaker komt, breekt Tilo steeds meer regels en de specerijen laten al snel merken dat dat natuurlijk gevolgen heeft.

The mistress of spices is het eerste boek dat ik heb gelezen van Chitra Banerjee Divakaruni. En ik weet niet helemaal wat ik ervan moet denken. Mooi beschreven vond ik de verschillende verhalen van de mensen die in Tilo’s winkel komen en hulp nodig hebben, elk op hun eigen manier. Dat gedeelte is dik in orde.

Maar er zijn toch ook wat dingen die wat minder goed zijn gelukt, lijkt wel. Het verhaal mengt magisch realisme met romantiek, maar het is ook een verhaal over de vraag wie je bent en welke keuzes je moet maken om jezelf te zijn. 

En eerlijk gezegd komen deze genres allemaal niet zo heel goed uit de verf. Het verleden van Tilo is zo vaag dat het vervelend wordt en ook de liefdesgeschiedenis tussen Tilo en Raven wordt niet goed uitgewerkt. Al met al vond ik dat een beetje jammer, het is het allemaal nét níet.

Het is geen slecht boek en ik heb het met plezier gelezen, maar Chocolat van Joanne Harris is beter, naar mijn idee. 

Ik heb nog Sister of my heart liggen van dezelfde schrijfster, dus ik hoop dat ik daar iets minder teleurgesteld in ben.

Reacties

 1. Ik vond Sister of my Heart erg mooi, maar ben daarna bewust niet overgegaan tot aanschaf van The Mistress of Spices, omdat de combinatie van magisch-realisme en romantiek me niet aanspreekt. Hopelijk vind je Sister wel de moeite waard.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat het heel verstandig is dat je deze niet hebt gekocht, ik denk namelijk niet dat jij dit boek mooi zou vinden.
   Ik heb Sister of my heart hier nog liggen, dus ik hoop dat ik die inderdaad wel mooi vind!

   groetjes,

   Verwijderen
 2. Sister of my Heart is een van mijn favoriete boeken ooit, lezen hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is een goede aanmoediging om dit boek inderdaad te lezen. Ik heb het hier nog liggen, het komt vast binnenkort aan de beurt.

   groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts