In love and war (1996)

In 1996 is In love and war uitgekomen en in 2012 is Hemingway and Gellhorn uitgekomen. In beide films is de schrijver Ernest Hemingway de hoofdpersoon en het leek me leuke deze films met elkaar te vergelijken. Vandaag In Love and war, morgen Hemingway & Gellhorn.

In love and war gaat over de jonge Hemingway. De film is gebaseerd op ‘A farewell to arms’ van Hemingway zelf, een boek dat hij baseerde op zijn ervaringen in de Eerste Wereldoorlog.

In 1918 is de oorlog bijna voorbij en het Amerikaanse Rode Kruis heeft verpleegsters naar Italië gezonden en Amerikaanse jongens die niet in het leger konden, maar wel het moraal kunnen verbeteren door sigaretten uit te delen, de kantines te bemannen etc.
Ernie Hemingway vindt dit echter niet genoeg, hij wil dolgraag meer doen aan het front, en ziet zijn kans schoon als hij spullen naar de loopgraven kan brengen. Hij raakt gewond en weet een Italiaanse soldaat te redden. In het ziekenhuis wordt hij verpleegd door Agnes von Kurowsky en hij wordt verliefd op haar. Hoewel ze hem eerst op een afstand houdt, geeft ze later toch toe. Als Hemingway terug wordt gestuurd naar Amerika en Agnes een nieuwe opdracht aan het front krijgt, denkt hij dat alles in orde is en dat ze na de oorlog zullen trouwen. Haar brief waarin ze het uitmaakt komt dan ook als een donderslag bij heldere hemel en hij reageert hier niet erg goed op. Als Agnes later bij hem langskomt om te zeggen dat ze een vergissing heeft gemaakt en dat ze nu niet langer twijfelt, weigert Hemingway toe te geven, hij kan haar niet vergeven dat ze hem een keer heeft afgewezen.

Hemingway wordt in deze film gespeeld door Chris O’Donnell, die de jonge 18 jarige Hemingway goed neerzet. Agnes von Kurowsky wordt gespeeld door Sandra Bullock en die doet dat heel aardig. Agnes is naar Italië gekomen om haar plicht als rode kruis verpleegster te doen en ze had er niet op gerekend verliefd te worden op een soldaat die 8 jaar jonger is dan zijzelf. De leuke Italiaanse dokter die ook naar haar hand dingt, maakt de situatie niet eenvoudiger (voor mij zou er trouwens geen enkele verwarring zijn, die Italiaanse dokter is 100x leuker dan Hemingway!)

Historisch gezien is er wel heel wat af te dingen op deze film, de verhouding tussen Agnes en Ernest was niet zoals die hier wordt verteld.
Toch denk ik dat het al wel een beeld geeft van de persoon Hemingway. In het begin is hij een jonge hond die enthousiast en roekeloos is, bij om eindelijk van huis te zijn en eindelijk avonturen te beleven. Iemand die ook slecht tegen zijn verlies kan en niet heel sympathiek reageert als de dingen niet gaan zoals hij graag zou willen. Iets dat in zijn latere leven ook duidelijk zal worden. Charmant, maar ook driftig en moeilijk in de omgang.

Reacties

Populaire posts