Schitterende ruines, Jess Walter

Aan de Italiaanse kunst, net onder Cinque Terre woont Pasquale. Sinds zijn vader is overleden hoopt Pasquale Amerikaanse toeristen te trekken om van het familiehotel een succes te maken.
De kans is vrij klein, het dorpje waar hij woont is vergeten door de moderne wereld die overal aanklopt, het is alleen bereikbaar via de boot, of via een smal bergpad.

Toch komen er twee Amerikanen in het hotel. De een is een schrijver die er al jaren komt sinds hij in de oorlog in Italië heeft gevochten. Hij hoopt in het hotel zijn boek af te kunnen schrijven. Tot nu toe heeft hij één hoofdstuk af.

De tweede Amerikaanse toerist komt op een ochtend in 1962. Ze wordt gebracht door de boot en Pasquale denkt dat het een vergissing moet zijn. De Amerikaanse blijkt een actrice te zijn en ze had een bijrolletje in de productie van Cleopatra. Helaas heeft ze net een vreselijke diagnose gekregen en nu zoekt ze rust en vergetelheid.

Vijftig jaar later komt Pasquale bij een filmproducent in Hollywood binnen. Hij wil een dame opzoeken die hij vroeger enkele dagen heeft gekend. Pasquale heeft haar nooit kunnen vergeten en hij wil haar vinden.

Het is lastig om meer te vertellen, omdat je al snel teveel vertelt. Alle verhalen van alle betrokkenen worden namelijk op een meesterlijke manier door elkaar gevlochten. Een film-pitch, herinneringen aan vroeger, een verhaal over de oorlog, een hoofdstuk uit een autobiografie en de gebeurtenissen van nu worden afgewisseld. Alle verhaallijnen hebben een doel, er is geen hoofdstuk dat er niet tussen past. Op het einde zijn alle losse eindjes weggewerkt, zonder dat dit kunstmatig is.

Toen ik Schitterende ruines kocht dacht ik dat ik een lekker ontspannen verhaal in handen te hebben over een liefde in Italië, maar tot mijn grote verrassing (en vreugde) bleek dit zoveel meer te zijn.

Jess Walter schrijft vol humor, maar vooral vol liefde. Schitterende ruines is prachtig verhaal vol lagen, over mogelijkheden die je hebt, keuzes die je maakt en de spijt die dit kan opleveren. Elk leven laat een restant, een ruïne na en sommige zijn mooier dan andere.
Een prachtig boek. 

Oorspronkelijke titel: Beautiful ruins
Gepubliceerd in: 2012
Nederlandse uitgave: 2014 door uitgeverij Marmer
Nederlandse vertaling: Nicolette Hoekmeijer
Bladzijdes: 392

Reacties

 1. Dit heb ik als eboek, in het Engels. Goed om te lezen dat jij het zo goed vindt. Het komt nu vast en zeker een keer aan de beurt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vond het een heel mooi boek, maar ik heb het vol enthousiasme aan iemand aangeraden die het vervolgens 'best mooi' vond, dus het kan natuurlijk tegenvallen!:-)

   groetjes,

   Verwijderen
 2. ja, was een heerlijk boek, kreeg het aangeraden van mijn voormalige leesclub in Houston als 'net wat voor jou, Hella' en dat klopte!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk om te horen, ik vond ook zo mooi hoe de verschillende (soorten) verhalen allemaal door elkaar liepen en bij elkaar kwamen.

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts