3x lezen over de Maffia

Gomorra, Roberto Saviano
Dit is een van de bekendste boeken over de maffia, geschreven door iemand die er dicht bij heeft gezeten.

Onderzoeksjournalist Roberto Saviano is geboren en getogen in Napels. Dit is het gebied waar de Camorra de macht heeft. Drugs en criminaliteit vallen natuurlijk onder hun terrein, maar ook de handel, de bouw, het vuilnisprobleem en de politiek zijn gebieden waar de Camorra zich stevig in heeft genesteld.  

Roberto Saviano ging ondercover om een verslag te kunnen schrijven dat zo volledig mogelijk is. Hij vertelt over deals en afspraken, over moorden en afpersingen, afrekeningen en transacties. Hij ontmoet verschillende mensen die betrokken zijn bij de Camorra, zowel hoog in de hierarchie als de loopjongens onderaan.

Saviano noemt in zijn boek mensen bij naam en de Camorra heeft hem dit niet in dank afgenomen. Nadat het boek is uitgekomen, moest Roberto Saviano onderduiken en kreeg hij permanente bewaking. Als ik het goed begrijp, is dat zo tot op de dag van vandaag.
Gomorra is ook verfilmd

Oorspronkelijke Italiaanse titel: Gomorra, Viaggio nell’impero economico e nel sogno di dominio della camorra.
Uitgegeven in 2006
Nederlandse uitgave: 2007 uitgeverij Rothschild & Bach
Nederlandse vertaling: Karoline Sabbatino-Heybroek en Elke Parsa
Bladzijdes: 351

Maffia, Petra Reski en Enkele reis Corleone, Petra Reski

In 2007 werd Duitsland opgeschrikt door een bomaanslag in een pizzeria in Duisburg. Het bleek dat de maffia hier achter zat. De macht van de maffia reikt tot ver over de grenzen van Italie en overal is die invloed te merken.

Petra Reski is een Duitse journaliste, die sinds 1998 in Italië woont. Ze schrijft veel over de maffia en laat zich niet door angst weerhouden om mensen te interviewen en achter informatie aan te gaan.

In Maffia praat ze met priesters die de maffia steunden, vertelt over de vrouwen van de maffiosi die vaak nog harder zijn dan hun echtgenoten, vaders en broers. Ze praat met advocaten en juristen die proberen de maffia te bestrijden, maar van verschillende kanten worden tegengehouden.

In Maffia vertelt ze over de link tussen de Italiaanse maffia en de rest van Europa. Ze vertelt over de problemen die er zijn om het onderzoek te coördineren tussen de politiediensten van verschillende landen. Ook zijn de wetten niet op elkaar afgestemd zodat de maffia in andere landen dingen kan doen waar ze in Italië voor gearresteerd kunnen worden. (hier ligt dus nog een schone en nuttige taak voor de Europese Unie, zou ik zeggen)

Maffia geeft een ontluisterend beeld van hoe de maffia niet alleen in Italië nog meer macht heeft dan je zou hopen, maar laat ook duidelijk zien dat de maffia niet alleen een Italiaans probleem is.

In Enkele reis Corleone vertelt Petra hoe haar interesse in de maffia is begonnen, met een reis die ze als studente naar Corleone maakte nadat ze de Godfather films had gezien. Ook in dit boek heeft ze interviews met mensen die bij de strijd tegen maffia betrokken zijn, mensen die denken dat het wel meevalt en mensen die er de ogen voor sluiten. Interessant en fascinerend, vooral omdat je goed ziet hoe de maffia overal terug te vinden is.
  
Originele Duitse titel: Maffia, von Patern, Pizzerien und falschen Priestern
Uitgegeven in 2008
Nederlandse uitgave in 2009 door uitgeverij Lebowski
Nederlandse vertaling: Marcel Misset
Bladzijdes: 250

Orginele Duitse titel: Von Kamen nach Corleonen
Uitgegeven in: 2010
Nederlandse uitgave: 2011 door uitgeverij Lebowski
Nederlandse vertaling; Marcel Misset
Bladzijdes: 287

Reacties

Populaire posts