Corleone, il capo dei capi (2007)

Opnieuw een Italiaanse serie over de maffia, alleen is deze iets recenter.
In zes afleveringen van anderhalf uur wordt in deze serie het verhaal vertelt van de opkomst van de Corleone clan binnen de maffia op Sicilie en vooral van de manier waarop Totò Riina de macht wist te grijpen om Il capo dei capi te worden, de baas der bazen.

Het verhaal begint in 1943 in het dorpje Corleone. Salvatore (Totò) Riina en zijn vrienden zijn arme sloebers. De baas van het dorpje is Dokter Michele Navarra, de plaatselijke maffiabaas. Het is zijn pleegzoon Luciano Liggio die de potentie van de jongens ziet en hen steeds vaker inhuurt om klusjes op te knappen. Uiteindelijk vermoordt hij Navarra en vanaf dat moment is Liggio de baas. Connecties worden aangeknoopt met Palermo en de bazen daar, maar de boeren uit Corleone worden in de eerste instantie niet erg serieus genomen.

Naarmate Liggio steeds minder vastberaden is en geniet van het goede leven in Milaan, neemt Totò Riina de touwtjes in handen. Hij schuwt geen middel om de families tegen elkaar uit te spelen om er zelf bovenuit te kunnen komen en deinst er zelfs niet voor terug om anti-maffia rechters als Falcone en Borsellino te laten vermoorden.

Ondertussen is er Biagio Schiro, een jeugdvriend uit Corleone die een ander pad heeft gekozen en bij de politie is gegaan. Hij is nauw betrokken bij het onderzoek naar de maffia en probeert bijna 50 jaar lang om Totò Riina achter de tralies te krijgen.

Claudio Gioe als Totò Riina
Bijna alles is gebaseerd op de werkelijke gebeurtenissen. Alleen het personage Biagio is geen historische figuur, maar is een samenstelling van alle dappere mensen die hebben geprobeerd de maffia tegen te houden, vaak ten koste van zichzelf. Dat hij er is zorgt er wel voor dat je een goed tegenwicht hebt, heel mooi worden de levens van Totò en Biagio tegen elkaar afgezet, met alle overeenkomsten en verschillen.

Het probleem dat ik met een serie als The Sopranos of de Godfather films heb (hoe spannend ze ook zijn), is dat je de maffia daar sympathiek vindt. Daar is in deze serie geen sprake van. Het laat vooral heel goed zien hoe veel invloed de maffia heeft en hoe nietsontziend wreed zij optreedt.

Een vreselijke scene is wanneer Biagio met zijn oude baas in de keuken zit en ze drinken op alle mensen die al zijn gestorven. Vreselijk omdat de lijst met namen al zo lang is en nog vreselijker omdat de moorden op Falcone en Borsellino dan nog moeten komen.

Daniele Liotti als Biagio Sciro en achter hem
Pietro da Silva als zijn baas Boris Guiliano
Corleone, il capo dei capi is indrukwekkend, spannend en goed geacteerd. Claudio Gioe speelt Totò Riina en weet hem neer te zetten als iemand die in staat is tot het meest vreselijke geweld, maar op een heel redelijke manier. Daniele Liotti speelt Biagio Sciro en ook hij is geweldig, je gaat door hem van Biagio houden.

Andere goede rollen zijn die van Pietro de Silva als Boris Guiliano, Andrea Tidona als Giovanni Falcone en Gaetano Aronica als Paolo Borsellino.

Reacties

Populaire posts