Foyle's war (2002)

Sam, Milner en Foyle
Ik houd van historische series en ik houd van Engelse detectives, dus een combinatie daarvan maakt me helemaal blij. Poirot, Miss Marple, Brother Cadfael, Mrs. Bradley en Father Brown, ik houd van allemaal.

Een geweldige serie vind ik ook Foyle’s war. Hierin speelt Michael Kitchen Christpher Foyle, een politieinspecteur in Hastings. De serie begint als de Tweede Wereldoorlog net is uitgebroken en de afleveringen nemen je de hele oorlog door.

Foyle is een weduwnaar en zijn zoon Andrew heeft dienstgenomen als piloot bij de RAF.
Foyle wordt bijgestaan door DS Milner die bij de landing in Noorwegen een been heeft verloren, en Samantha (Sam) Stewart die hem als chauffeuse is toegewezen omdat er een tekort aan politieagenten is. (Foyle kan zelf niet autorijden)

Het mooie aan de serie Foyle’s war is dat je de veranderingen tijdens de oorlog ziet, eerst is men nog bang voor een invasie van de nazi’s, is de RAF bezig om Engeland te verdedigen tijdens de Battle of Britain, in 1941 valt Duitsland Rusland binnen en zo gaat het verder. Verder maak je kennis met de distributie, de regels over verduistering, landgirls en bombardementen. De makers hebben hun best gedaan om de serie zo authentiek mogelijk te maken. Natuurlijk zijn er kleine foutjes, zo heeft Foyle een rang die pas in 1949 is ingesteld, maar dat doet verder geen afbreuk aan de serie. Aankleding, sfeer en de gebeurtenissen geven een heel goed beeld van die tijd en de zaken zijn nog spannend ook.

Foyle is een eerlijk en fatsoenlijk mens, die zaken moet oplossen in een moeilijke tijd. Vaak gebruiken mensen de oorlog als een excuus voor hun misdaden, maar voor Foyle is een moord een moord, ook al is er een oorlog gaande.

Geweldige acteurs spelen mee. De hoofdrollen worden vertolkt door Michael Kitchen als Foyle, Honeysuckle Weeks als Sam, Anthony Holden als DS Miler. Verder spelen in gastrollen mensen mee als Charles Dance, David Tennant, Peter Capaldi,  Stella Gonet, Rosamunde Pike, Cheryl Campbell en Sophia Myles.

Ik heb mezelf een tijdje geleden getracteerd op een dvd-box met de eerste 22 afleveringen, elk van 1 1/2 uur. Heerlijk om naar te kijken en van te genieten! 

Reacties

Populaire posts