De wortels van het kwaad, Roberto Costantini

Michele Balistreri hebben we leren kennen in het vorige boek van Roberto Costantini; Jij bent het kwaad. (hier) Hierin zagen we een politieman die een grote fout maakte tijdens een zaak in 1982 en vele jaren later probeerde dit goed te maken. In dat boek wordt er af en toe gerefereerd aan Michele’s jeugd die hij doorbracht in Tripoli, maar hier wordt niet veel meer over verteld.

In dit tweede deel van de trilogie beginnen we in de jaren ’60 en volgen we Michele Balistreri terwijl hij opgroeit in Libië, op dat moment een kolonie van Italië.
Michele’s vader was een van de belangrijkste zakenmannen in Tripoli, dit geeft Michele onder zijn leeftijdsgenootjes veel invloed. Toch mag hij zijn vader niet zo graag, hij vindt hem iemand die alles doet voor geld en hij minacht de manier waarop zijn vader tot allerlei rare deals bereid is om maar geld te verdienen, zelfs al moet hij daarvoor zijn mede-Italianen verraden. Michele heeft meer bewondering voor zijn grootvader en zijn moeder, die nog altijd vinden dat Mussolini door zijn eigen mensen verraden is.

In 1969 krijgt Michele drie veranderingen te verwerken. Nadia, het zusje van Michele’s beste vrienden Achmed en Karim wordt vermoord en enkele tijd later sterft zijn moeder. Kort daarna vindt de staatsgreep van Khadaffi plaats en worden de Italianen uit Libië verdreven. Tegen zijn wil en tegen zijn zin moet Michele nu naar Italie, maar hij zweert dat het van korte duur zal zijn. Binnenkort wil hij terugkeren naar Afrika en daar opnieuw wonen.

In 1982 vinden we hem echter nog altijd in Italië, waar hij politiecommissaris is in Rome. De eerste zaak die zo spectaculair mis liep uit het vorige boek is net voorbij en Michele heeft er totaal geen zin meer in. Hij heeft een hekel aan alle politici, aan alle priesters, aan alle communisten, aan alle vaders, aan alle vrouwen, aan alle Italianen en zeker aan de mensen die zo stom zijn om vermoord te worden zodat hij het op moet lossen.

Dan wordt er een meisje uit Argentinië vermoord aangetroffen en blijkt dat er een detail overeenkomt met de moord op Nadia, zoveel jaar geleden. Om de moorden op te lossen en te zien welke verbanden er zijn en te komen tot de wortels van het kwaad, moet Michele zich opnieuw bezighouden met het verleden.

Roberto Costantini is er in geslaagd om Michele Balistreri een onaangenaam mens te maken, met wie je toch meevoelt. Ondanks al zijn onverschilligheid en al zijn kwaadheid heeft hij toch bepaalde karaktereigenschappen die je kunt bewonderen, zoals een gevoel voor eerlijkheid en rechtvaardigheid. Michele Balistreri lult niet en doet geen dealtjes en als hij ergens van overtuigd is dan zet hij alles op alles om zijn doel te bereiken. Bovendien begrijp je waar zijn boosheid vandaan komt, al is de manier waarop hij het vorm geeft niet erg verheffend.

De wortels van het kwaad geeft een interessant beeld van de manier van leven in Tripoli in de jaren ’60 en ik vond het vooral fijn om een beter beeld te krijgen van Michele Balistreri, omdat je zijn achtergrond nu kent. Hier wordt diep op in gegaan, maar het verhaal zakte geen moment in, juist omdat alle details niet alleen opbouwen naar de zaak, maar ook naar de hoofdpersoon.
De zaak zit ingenieus in elkaar, want bijna tot het einde toe wist ik niet hoe de zaken met elkaar verbonden waren.
Kortom, opnieuw een intelligente en goed geschreven thriller. Ik ben blij dat er nog een deel drie komt.

Oorspronkelijke titel: Alle radici del male
Uitgegeven in 2012
Nederlandse uitgave 2014 door uitgeverij Wereldbibliotheek.
Nederlandse vertaling: Miriam Bunnik en Mara Schepers
Bladzijdes: 526

Reacties

Populaire posts