The Bloomsbury cookbook, Jans Ondaatje Rolls
Wie had gedacht dat Virginia Woolf hield van broodbakken en
er goed in was? Of dat Carrington goed leerde koken om Lytton Strachey tevreden
te houden, die elke dag minstens één keer rijstpudding wilde eten?
In The Bloomsbury
cookbook probeert Jans Ondaatje
Rolls de leden van de Bloomsbury-groep nader te komen via hun recepten en
wat ze graag aten.
Achterin zijn bovendien nog meer recepten te vinden, plus
een lijst van Bloombury-leden en een uitgebreide bibliografie.
Originele titel: The Bloomsbury cookbook, recipes for life, love and art.
Uitgegeven in 2014
Bladzijdes: 333
Alle inkomsten van dit boek gaan naar de Charleston-trust.
Af en toe krijg je een boek in handen dat je openslaat en
dat je niet meer wilt wegleggen. Een boek waarin je wilt blijven bladeren,
terwijl je geniet van alles wat je leest en ziet.
Zo’n boek
is The Bloomsbury cookbook. De
titel is een tikje misleidend, want hoewel er erg veel recepten in staan, is
dat niet het belangrijkste.
De Bloomsbury-groep bestond uit een losse verzameling
kunstenaars, schrijvers en denkers die vriendschappen en liefdes deelden en die
vrijheid en verandering wilden na het verstikkende Victoriaanse tijdperk.
Het begon als een groep studiegenoten van Toby, de broer van
Virginia en Vanessa die regelmatig op bezoek kwamen in hun kamers in
Bloomsbury.
Uiteindelijk zouden invloedrijke mensen deel uitmaken van
deze kring, met schilders als Duncan Grant, Vanessa Bell, Dora Carrington en
Roger Fry, schrijvers als Virginia Woolf, Lytton Strachey en E.M. Forster en
denkers en journalisten als Leonard Woolf en John Maynard Keynes.
Virginia en Leonard Woolf |
Het boek is verdeeld in 7 chronologische hoofdstukken. Zo is er
bijvoorbeeld een hoofdstuk over het begin van Bloomsbury, Bloomsbury tijdens de
Eerste Wereldoorlog, Bloomsbury in het buitenland enzovoort.
Aan de hand van fragmenten uit hun dagboeken, brieven en
romans wordt er verteld wat er op dat
moment gebeurde in Bloomsbury en daarna volgen recepten van de gerechten die
men at. Soms originele recepten van de leden zelf, soms een recept uit een
kookboek uit die tijd, en enkele keer een modern recept van de schrijfster.
Het boek is werkelijk heel mooi geïllustreerd met foto’s,
handgeschreven recepten, boodschappenlijstjes of brieven en natuurlijk de vele prachtige
schilderijen die gemaakt werden door de verschillende schilders van Bloomsbury,
die allemaal regelmatig etenswaren of gerechten lieten terugkomen in hun werk.
Vanessa Bell |
The Bloomsbury
cookbook is dus deels kookboek, deels memoires, deels biografie, deels
kunstboek en deels sociale geschiedenis. Het maakt niet uit dat het niet echt te duiden is, het is namelijk in ieder geval een bijzonder en prachtig boek om elke keer
opnieuw te pakken om je te laten meeslepen in de wereld van Bloomsbury. Ik ben
erg blij dat ik dit boek in mijn bezit heb, want het is denk ik een van de
mooiste boeken die ik nu in de kast heb staan.
Originele titel: The Bloomsbury cookbook, recipes for life, love and art.
Uitgegeven in 2014
Bladzijdes: 333
Alle inkomsten van dit boek gaan naar de Charleston-trust.
Dag Bettina, dit lijkt me in meerdere betekenissen van het woord een heerlijk boek! Dank voor de tip!
BeantwoordenVerwijderenHet is een absoluut prachtig boek en ik kan het je zeker aanraden, ik weet zeker dat je hier bijzonder van zal genieten!!
VerwijderenGroetjes,