Een schitterend isolement, Olga Majeau

In een paar generaties kan de koers van een familie volkomen veranderen. De gebeurtenissen uit de grote geschiedenis hebben hun invloed, maar ook de verhoudingen tussen de familieleden onderling.

De familie van Olga Majeau is niet bepaald hecht te noemen. Ze heeft een goed contact met haar grootmoeder Elfi, maar daar blijft het wel bij. Pas als haar oma overlijdt en Olga allerlei papieren krijgt, begint ze te beseffen dat er een hele geschiedenis aan haarzelf verbonden is. Losse opmerkingen van haar grootmoeder, bezoekjes die ze als kind her en der heeft afgelegd; alles komt weer naar boven en Olga besluit om te kijken of ze meer van haar familie te weten kan komen.

Zes generaties voor Olga zit een bekende schrijfster uit de Duitse romantiek, Bettina von Arnim. Bettina von Arnim was bevriend met Goethe en Marx en stond bekend als een vrouw die zich niet stilhield als ze misstanden zag.

De generaties erna verkeerden aan het Duitse keizerlijke hof en trouwden in de hoogste kringen. Olga komt erachter dat de grootvader van haar oma een Hongaarse baron was, die een slot in Tirol kocht en dit vulde met een grote kunstcollectie. Nadat Oostenrijk-Hongarije de Eerste Wereldoorlog verloren had, onteigende de Italiaanse overheid het grootste deel van dit bezit en tot op de dag van vandaag is veel ervan spoorloos.

Het is echter Elfi’s vader, Olga’s overgrootvader Arpad, die de ergste val meemaakt. Hij, voormalig baron, werd in 1950 door de Hongaarse communistische regering gedeporteerd, afgesneden van de rest van zijn familie. Uiteindelijk zou hij in Nederland terecht komen, een gebroken man.

Olga’s zoektocht voert haar van het slot in Oostenrijk naar het Goethemuseum in Duitsland en naar Berlijn, Birmingham en Boedapest. Ze probeert erachter gekomen wat er met de kunstcollectie is gebeurt en waarom er niemand op de begrafenis van haar overgrootvader was.

Bijzonder interessant is deze familiegeschiedenis en wat vooral knap is dat Olga Majeau de valkuil weet te vermijden om te veel feiten op te sommen. Ze gaat moeiteloos heen en weer in de tijd, van de gesprekken met haar oma tot de zoektocht naar af en toe een fictieve impressie van het leven van een van haar voorouders. 

Dit levert een zeer boeiend verhaal op dat geen moment inzakt of vervelend wordt. Mooi wordt duidelijk hoe een familie kan veranderen en hoe de geschiedenis invloed heeft op het leven van mensen.  

Uitgegeven in 2015 bij uitgeverij Quirido
Bladzijdes: 317

Reacties

 1. Ik had dit boek ook gekocht omdat het me erg interessant leek. Goede koop dus. Nu nog lezen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan je deze echt aanraden, ik vond het bijzonder interessant en mooi geschreven ook nog!
   (en ja, dat er iemand in voorkwam die Bettina heette, speelde ook mee in de beslissing dit boek te kopen :-D)

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts