Miss Fisher's murder mysteries (2012-)

Miss Fisher (Essie Davis)
De beste detective series komen uit Groot-Brittannië en zeker de beste detective series die zich afspelen in een andere tijd. Denk aan Poirot, Mrs. Bradley, Cadfael, Father Brown enzovoort. Ik heb echter laatst een nieuwe serie ontdekt die laat zien dat de Australiers er ook wat van kunnen.

Miss Fisher’s murder mysteries is gebaseerd op de boeken van Kerry Greenwood. De serie speelt zich af in de jaren ’20 in Melbourne en de hoofdpersoon is Miss Phryne Fisher. Haar familie is behoorlijk rijk geworden en ze kan het zich veroorloven om te doen wat ze wil en waar ze goed in is. Haar nieuwsgierige aard en snelle manier van denken maken haar zeer geschikt om privé-detective te worden. Daarbij is ze volkomen onverschrokken.

Ze rijdt in een Hispano-Suiza, maar vliegt net zo gemakkelijk in een vliegtuigje, ze spreekt verschillende talen en is een uitstekende scherpschutter. Ze gaat net zo gemakkelijk ondercover in een nachtclub als in een circus en deinst niet terug voor inbraak.

Inspecteur Jack Robinson (Nathan Page) wordt af en toe gek van haar bemoeienissen, maar moet wel toegeven dat Miss Fisher het vaak bij het rechte eind heeft, hoewel de manier waarop ze tot haar conclusies komt hem grijze haren bezorgt. 
Jack Robinson en Phryne Fisher
Geweldig zijn Cec en Bert, de communistische taxi chauffeurs die altijd bereid zijn een handje te helpen, de butler Mr. Butler, die zowel precies weet wanneer hij een cocktail moet serveren als wanneer hij een crimineel in de houdgreep moet nemen en natuurlijk Miss Fisher’s gezelschapsdame Dottie. Tante Prudence, gespeeld door Miriam Margolyes, mogen we ook absoluut niet vergeten. 

Een serie zoals deze moet je niet kijken voor de geloofwaardigheid of voor de plots, die af en toe wat vergezocht zijn. Je kijkt een serie zoals deze voor de sfeer (zeer goed getroffen), de kleding (en oh, wat draagt Miss Fisher geweldige kleren) en de heerlijke vlotte conversaties tussen Miss Fisher en inspecteur Robinson.

De eerste twee series van elk dertien afleveringen heb ik op dvd, en er is een derde serie die ongetwijfeld ook op dvd uit zal komen.

Een absolute aanrader voor iedereen die houdt van de jaren ’20, of een vermakelijke en luchtige detective serie vol aandacht voor details van de historische periode. Erg leuk. 

Reacties

Populaire posts