Vluchtelingen en solidariteit

Treffende cartoon van Simon Kneebone
Een paar maanden geleden was de hele westerse wereld solidair. De vreselijke gebeurtenissen in Parijs lieten bijna niemand onberoerd en iedereen was, al was het maar voor een paar dagen, ‘Charlie’. Allemaal stonden we achter dezelfde waarden en die wilden we verdedigen. Waardigheid, vrijheid en menselijkheid stonden opeens bovenaan bij iedereen en vooral bij elke politicus die garen wilde spinnen bij deze aanslagen.

Ondertussen is er van solidariteit weinig meer te merken. Vanuit Afrika komen er dagelijks tientallen, zo niet honderden, vluchtelingen deze kant op. De kant van het vrije westen. In de hoop op een betere toekomst dan ze kunnen krijgen in hun eigen door oorlog en armoede verscheurde landen.
Uitgebuit door mensensmokkelaars en mensen die overal een slaatje uit weten te slaan, betalen ze soms alles wat ze hebben voor een plek in een wrakke boot. De overtocht gaat vaak mis, boten vergaan en de mensen erop verdrinken. De vluchtelingen die wel aankomen, worden opgevangen op het eilandje Lampedusa, dat ondertussen overvol is.

De Italiaanse overheid kan de toestroom niet aan, maar Europa is niet bepaald actief in het zoeken naar een oplossing. Ik begrijp dat we niet alle mensen kunnen opvangen, maar er moet een betere oplossing te vinden zijn dan de mensen maar laten komen of ze laten verdrinken.

De ramp vorige week waarbij meer dan zevenhonderd mensen verdronken laat zien hoe nijpend de situatie is. Helaas is dit voor sommige mensen niet duidelijk en is er bij sommigen geen enkele aandacht voor de menselijke ellende die er achter dit soort nieuws schuilgaat. Op Twitter en ander sociale media waren er spottende opmerkingen te lezen en zelfs stuitende mensen die zeiden dat het maar goed was dat het gebeurd was, tenminste zoveel honderd asielzoekers minder.

Tegelijkertijd is de Nederlandse regering bezig om alle uitgeprocedeerde vluchtelingen op een onmenselijke manier te behandelen. Alleen nog opvang in een paar steden en alleen als de mensen meewerken aan hun uitzetting. De rest kan verrekken en in de stront zakken.

Van de VVD verwacht ik niets anders, die partij heeft nog nooit enige moraal gehad, maar dit akkoord dat er nu ligt laat zien dat de PvdA al haar idealen kwijt is geraakt en moreel failliet is.

Opnieuw, ik begrijp dat we niet alle mensen kunnen opvangen, maar er moet een betere oplossing zijn dan wat er nu gaat gebeuren.

Wat is er aan de hand? Waarom is het zo gemakkelijk om met de mond te belijden dat we solidair zijn, maar doen we niets?

Gelukkig zijn er burgemeesters en gemeentebesturen die al hebben aangegeven dat zij de nieuwe regels niet zullen volgen en niet zullen stoppen met het geven van hulp aan de gezinnen in hun gemeente. Zij worden hopelijk niet weerhouden door de oproepen van sommige politici dat zij uit hun ambt gezet zouden moeten worden. 

Gelukkig zijn er ook organisaties en individuen die zich wél het lot van al deze  mensen aantrekken en daadwerkelijk willen helpen en de handen uit de mouwen steken.

Vanuit onze menselijkheid hebben we de morele plicht om te helpen, om onze medemensen bij te staan en niet in de kou te laten staan. De hongerigen voeden, de naakten kleden, de dorstigen laven en vooral de vreemdelingen herbergen, die geboden zouden leidend moeten zijn in onze houding naar onze medemensen toe. 

Zoek alsjeblieft een manier om dat te doen. Een manier die niet blijft bij een solidaire tweet te sturen met de hashtag #solidariteit of #jesuisrefugee. Dat is gemakkelijk, maar helaas stopt het voor de meesten van ons daar. Laat ons samen naar middelen zoeken om mensen op een menswaardige manier te helpen en op te vangen, en niet alleen te beschouwen als lastige gelukszoekers die we liever kwijt dan rijk zijn.
Laat ons solidair zijn. Werkelijk solidair. 

Reacties

 1. Mijn moeder is vele jaren lang vrijwilliger geweest bij Vluchtelingenwerk in het plaatselijke asielzoekerscentrum. Helaas is zoiets niet te combineren met een (bijna) volledige baan. Dus geef ik maar geld. Behalve aan die man die een paar jaar geleden aan de deur kwam collecteren voor opvang in de regio zelf. Ik had de portemonnee al bijna getrokken, toen hij er aan toevoegde ".... zodat ze hier tenminste niet naar toe komen." Deur in zijn gezicht dicht gesmeten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ieder doet wat hij of zij kan, de een met een geldelijke bijdrage, de ander door te collecteren of vrijwilliger te zijn.
   Maar sommigen doen het wel uit heel rare motieven, wat erg! Ik zou de deur ook hebben dichtgegooid en misschien zelfs wel een klacht over hem hebben ingediend. Nare mensen zijn er soms.

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts