Marilyn, Lois Banner

Marilyn Monroe blijft een fascinerende vrouw en de stroom boeken die over haar zijn verschenen en blijven verschijnen laten dit zien.

De vraag is natuurlijk wat voor nieuws een nieuwe biografie nog kan brengen. In 2012 kwam Marilyn, the passion and the paradox van Lois Banner uit. Zij wilde als historica en feminist een nieuwe invalshoek brengen, dit boek is het resultaat.

Opnieuw wordt verteld over haar jeugd met een moeder die gek werd en de vele pleegezinnen die zouden volgen. Daarna het eerste aarzelende begin in de wereld van show en entertainment. De eerste foto’s, het eerste contract bij een studio, de eerste rolletjes en langzamerhand roem en succes, terwijl haar persoonlijke leven steeds turbulenter werd, met een eenzame dood tot gevolg.

Een boek over Marilyn Monroe is niet saai, omdat Marilyn zelf niet saai was. Maar ik kan niet zeggen dat dit boek nu zoveel nieuws toevoegt.
Nu hoeft dat ook niet altijd, gewoon een goede biografie kan ook fijn zijn om te lezen, zelfs al zijn de feiten bekend, maar als je dan met alle geweld iets nieuws wil brengen, doe het dan goed en lanceer het niet met heel veel geschreeuw terwijl er uiteindelijk weinig wol te vinden is.

Wat het boek namelijk wat vervelend maakt om te lezen is dat de schrijfster zichzelf enorm in de hoogte steekt. Zij is de eerste die dit heeft ontdekt, de enige die die persoon heeft geïnterviewd of het belang van zus of zo heeft ingezien. Bovendien is haar insteek nieuw en belangrijk en beter dan die van alle andere biografen.

Lois Banner probeert Marilyn langs de feministische meetlat te leggen, maar slaagt hier naar mijn idee niet zo goed in. Marilyn is te complex om in zulke simpele termen te worden beschreven en het geheel doet nogal krampachtig aan.
Om daarbij steeds opnieuw nadruk te leggen op Marilyn’s eventuele lesbische gevoelens (gebaseerd op een onvolledige uitspraak van Marilyn) en haar houding tegenover seks wordt op den duur irritant, net zoals de vele herhalingen die voorkomen. Lois Banner vertelt iets en enkele bladzijdes later herhaalt ze het weer, nu met meer details en uitleg.

Toch zou ik dit geen slechte biografie noemen. Het is interessant, de meeste feiten kloppen en over het algemeen is het vlot geschreven, als je de herhalingen even niet meetelt. Ook komt het boek met wat nieuwe informatie over bijvoorbeeld haar jeugd en de pleeggezinnen waar Marilyn heeft gewoond.

Als eerste of enige biografie over Marilyn Monroe zou ik dit boek niet aanraden, maar als aanvulling op andere over haar verschenen boeken (waar veel uitstekende boeken onder te vinden zijn) is het toch wel de moeite waard.

Complete titel: Marilyn, the passion and the paradox
Uitgegeven in 2012
Bladzijdes: 431
Geen Nederlandse vertaling

Reacties

 1. Ik heb de vuistdikke biografie van Donald Spoto in de kast staan maar heb hem nog niet gelezen. Ken je die? Zo ja is het wat? Ben benieuwd :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die van Donald Spoto heb ik hier ook nog in de kast staan en naar alles wat ik hierover heb gehoord is dit een van de beste biografieen die er over Marilyn verschenen is.
   Ík ben zelf nu bezig in de tweedelige biografie van Gary Vitacco-Robles (deel 1 zo'n 500 pagina's en deel 2 bijna 800) en die is ook bijzonder goed.

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts