Wat te doen in Florence

Alleen al gewoon rondlopen in Florence is ontzettend leuk, want op elke straathoek is er wel iets moois te zien. Van de draaimolen op het Piazza della Repubblica tot de marktkraampjes in de Mercato Centrale. Sommige stukken, zoals de Ponte Vecchio zijn vergeven van de toeristen, waardoor je hier beter heel vroeg in de ochtend kunt komen, dan heb je nog de kans om iets van de brug te zien.
Florence is niet bepaald een grote stad en in het centrum is alles goed af te lopen.
Dus, waar kun je allemaal naar toe?

Kerken:
San Lorenzo
Van de buitenkant ziet het er een beetje vreemd uit, alsof het niet helemaal af is, maar de binnenkant is mooi. Dit was de kerk van de Medici’s en bij deze kerk vind je dan ook de Medici kapellen en de bibliotheek die door Michelangelo ontworpen is.


Santa Maria Novella
Zeer grote kerk bij het station. Toegangsprijs is 5 euro, maar hiervoor heb je niet alleen de kerk, maar ook het museum erachter met oa prachtige liturgische gewaden, de kloostergang en dit alles is zeker de moeite waard.

Santa Croce
Gigantische franciscaner kerk, waar bijna alle beroemde Florentijnen begraven zijn, zoals Dante, Michelangelo, Machiavelli, Rossini en nog een paar. Het museum, de Pazzi kapel (nu helaas in restauratie), en de kruisgangen zijn bijzonder mooi. Toegang 6 euro.


San Marco
Prachtige Dominicaner kerk met een bijzonder mooi interieur. Zeer de moeite waard.

San Miniato al Monte
Het is een klim, maar die is het wel waard. Mooie oude kerk met fresco’s en vanaf het voorplein een prachtig uitzicht over de stad.

Santo Spirito
Kerkje in Altrarno. Schattig, maar met een heel gek baldakijn over het altaar dat niet helemaal lijkt te passen.

Tuinen
Bardini tuinen
Onderdeel van het Bardini museum. Jarenlang is de tuin verwaarloosd, maar de laatste tijd zijn ze bezig met opknappen. Op zondag is de toegang voor de tuin gratis. Je kunt hier wandelen, genieten van de tuin én het uitzicht. 

Botanische tuinen; Giardini dei Semplici
Toegang 3 euro. Nu onderdeel van de universiteit. De tuin is opgezet in 1545 en hier werden de planten gekweekt die nodig waren voor de apothekers. Nu zijn er ook andere planten te bewonderen. Een kleine oase in de stad. 


Musea
Archeologisch museum
Mooie collectie Etruskische vazen, beelden en andere voorwerpen, maar ook bronzen beeldjes, sierraden, beelden en gebruiksvoorwerpen uit de Romeinse, Griekse en Egyptische tijd.
De mooie tuin is helaas verboden gebied, zoals ik ontdekte toen ik het waagde er een voet in te zetten.
Toegang 4 euro.

Natuur historisch museum: Museo la Specola
Fantastische ouderwets natuur historisch museum met (bijna) alle vormen van leven op aarde. Sponzen, insecten, vlinders, zoogdieren, vogels, vissen, reptielen, noem het maar op. Glazen vitrines langs de muren die vol staan met alle opgezette dieren. Het grootste deel van de collectie stamt uit de 19e eeuw en de dieren zijn toen ook opgezet, wat deel uit maakt van de charme.
Toegang 6 euro

Ospedale degli Innocenti
Het rijke gilde van de wolwevers kreeg in de 15 eeuw de opdracht een hospitaal te bouwen voor de vondelingen, zodat zij opgevangen zouden worden en een opleiding konden krijgen. Dit was het eerste weeshuis in Europa.
Op dit moment zijn ze hier bezig met verbouwen om een nieuw museum te maken over 600 jaar kindertijd, dus het museum is maar gedeeltelijk toegankelijk. De binnenplaats die ontworpen is door Brunelleschi is wel te bezoeken en die is bijzonder mooi.


Uffizi
Als je hier naar toe wilt, zorg dan dat je van te voren hebt gereserveerd. Dit kan via internet en het scheelt je urenlang in de rij staan.
Hier zijn werken te vinden van Botticelli, Rafael, Tintoretto, Caravaggio, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Titiaan, Bellini en nog vele, vele anderen. Ook wat Hollandse en Vlaamse meesters hangen hier en ik had het geluk een speciale tentoonstelling te kunnen zien met werken van Gerrit van Honthorst.
Het is een mooi en overzichtelijk  museum, ondanks de grootte.

San Marco
Naast de kerk van San Marco is het museum, gevestigd in het klooster. Hier kun je de cellen van de monniken zien, met de magnifieke fresco’s van Fra’ Angelico. In het scriptorium is een tentoonstelling van middeleeuwse manuscripten te bewonderen.
Absoute aanrader.
Toegang 4 euro 

Eten
Restaurants genoeg in Florence en de meeste bieden verschillende soorten gerechten aan en ook menu’s voor verschillende prijzen.
Ik heb bijna elke avond lekker gegeten, zoals meestal in Italie J,  maar deze restaurantjes kan ik echt aanbevelen.

Trattoria il Porcospino (achter de San Lorenzo)
Eerst bruscetta met tomaat en daarna ravioli met peccorino en peer. Die was  verrukkelijk, echt een gerecht dat je langzaam eet om er lang van te kunnen genieten.

Giannino in San Lorenzo (straatje voor de San Lorenzo)
Ik had hier een dagmenu voor 15 euro met penne met saucijs en courgette en daarna vlees met gebakken aardappeltjes. Allebei heerlijk en het waren niet bepaald kleine porties.

Speciale vermelding:
Caffe Belvedere (in de Bardini tuinen)
Niet bepaald een uitgebreide kaart, een paar broodjes en wat drinken, maar wel een heerlijke rustige plek met prachtig uitzicht over de stad. Een aanrader om hier te lunchen of een kop koffie te drinken.

Reacties

Populaire posts