Rondom Tsjechov, Michail Tsjechov

Toen de familie van Anton Tsjechov naar Moskou verhuisde, bleef Anton achter om zijn school af te maken, maar daarna kwam hij ook naar Moskou om medicijnen te studeren.

Om geld te verdienen begon hij met het schrijven van verhalen voor de verschillende tijdschriften die er op dat moment waren. Sommigen daarvan waren nieuw en verschenen slechts enkele keren voordat ze weer ten onder gingen, maar andere tijdschriften waren gerenommeerde bladen die de verhalen wilden publiceren.

Het verhalen schrijven ging Anton steeds beter af en allerlei voorvallen die hij meemaakte en mensen die hij ontmoette, vonden hun weg naar zijn verhalen.

Anton Tsjechov twijfelde of hij moest kiezen voor de literatuur of het moest houden bij medicijnen. Hij koos uiteindelijk voor het schrijven, maar stuurde niemand die hem om medische hulp kwam vragen vergeefs weg. Ondanks zijn eigen zwakke gezondheid (al in 1884 spuugde hij voor het eerst bloed op) heeft hij veel gedaan tijdens de grote cholera-epidemie, zelfs al was het rondreizen en ziekenbarakken opzetten eigenlijk teveel voor hem.

Anton hield van grappen maken, hij maakte zijn broers en zussen vaak aan het lachen en eigenlijk verloor hij zijn goede humeur bijna nooit.
Hij hield ook van dieren, de civetkat die hij meenam na een reis naar het oosten zette het hele huis op stelten, maar dat werd getolereerd. Ook hield hij hele conversaties met zijn takshondjes Broom en Kinine, als die ’s avonds met hun kopjes op zijn knie kwamen liggen en hem om de beurt antwoord gaven.

Dit soort anekdotes kennen we uit de eerste hand door de broer van Anton, Michail Tsjechov. Michail is vijf jaar jonger dan Anton en hij schreef verschillende boeken over zijn beroemde broer, waarvan Rondom Tsjechov in 1933 is verschenen.

Het is geen strikte biografie van Anton, maar vertelt vooral de herinneringen die Michail heeft. Daarbij wijdt hij soms ook ontzettend uit over anekdotes met buren of vrienden die niet direct betrekking hebben op Anton, of gebeurtenissen die voor hemzelf belangrijk zijn, maar niet echt meer vertellen over Anton.

Maar toch is dit boekje een heerlijke aanvulling op andere biografieën over Anton Tsjechov, omdat het zo persoonlijk is. Michail kende zijn broer al toen die nog jong was en heeft heel veel tijd met hem doorgebracht. Daardoor kan hij dingen vertellen die anderen niet weten, over zijn gewoontes, hoe hij de dag doorbracht, waarom Anton in 1890 naar Sachalin ging enzovoort.
Pas in de latere jaren is er minder contact omdat de broers niet meer bij elkaar wonen en dan weet Michail ook niet meer zoveel te vertellen. Zo hoorde hij pas na het huwelijk dat Anton getrouwd was en heeft hij Olga Knipper pas na de dood van Anton leren kennen.
Rondom Tjsechov is een bijzonde boekje en een heerlijke aanvulling op de Tsjechov-verzamling.

Oorspronkelijke Russische titel: Vokrug Tsjechova
Uitgegeven in 1933
Nederlandse uitgave 1988 door uitgeverij De Arbeiderspers (Privé-domein)
Nederlandse vertaling: Tom Eekman
Bladzijdes: 194

Reacties

 1. Hoi Bettina, jij bent haast een nog grotere fan van Tsjechov dan ik al ben. Dit lijkt me ook een leuk boekje, dat kan ik wel een keer tussendoor lezen. Groet, Erik

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat je dit boek wel zal kunnen waarderen, Erik, zeker omdat je ook al wat van Tjechov afweet, dat scheelt bij dit boekje.
   Wat fan zijn betreft, ik moet bekennen dat ik zelfs een portret van Anton Tjechov op mijn bureau heb staan! Dat gaat wel ver, ik weet het. :-)

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts