Florence in de film

Florence is een dankbare achtergrond voor veel films die zich (gedeeltelijk) in deze stad afspelen. Hier een verre van volledig lijstje, maar wel vier films waar Florence goed in naar voren komt. 

Een kamer met een prachtig uitzicht.
A room with a view (1985)
Deze kan in een rijtje met films over Florence natuurlijk niet ontbreken. Lucy Honeychuch gaat met haar chaperonne naar Florence, maar in het hotel is ze teleurgesteld als ze geen uitzicht heeft op de rivier de Arno vanuit haar kamer. De Engelse George Emerson en zijn vader zijn ook in Florence en zij bieden meteen aan om te ruilen. Als je voor het eerst in Florence bent, moet je een raam met uitzicht hebben, vinden ze.

Tegen wil en dank raken de Emersons en Lucy steeds meer bij elkaar betrokken maar welke gevolgen heeft dit als Lucy weer in Engeland is bij haar verloofde?

Mooi kostuumdrama gebaseerd op een roman van E.M. Forster. De beelden van Florence zijn heel mooi als Lucy en haar chaperonne als toeristen met hun gidsje in de hand alle belangrijke plekken bezoeken.
Helena Bonham-Carter, Maggie Smith en Denholm Eliott zijn ook altijd fijn om naar te kijken.

Tea with Mussolini (1999)
In deze charmante film draait het om een groep Engelse dames van gegoede komaf die in 1935 in Florence zijn neergestreken om te genieten van de kunstschatten van de Renaissance. Een van hen neemt de halfwees Luca onder haar hoede, want zijn vader wil dat hij een echte Engelse opvoeding krijgt. 

Als de oorlog uitbreekt moeten ze onderdak krijgen, terwijl ze zich ondertussen zorgen maken over de kunstschatten die beschermd moeten worden en het lot van één van hen. 

Actrices als Maggie Smith, Judi Dench, Joan Plowright, maar ook Cher als de rijke Amerikaanse wier lot verbonden is met de Engelse dames zijn op hun best in deze fijne film onder regie van Franco Zeffirelli.
  
Hannibal Lecter met op de achtergrond de Ponte Vecchio
Hannibal (2001)
Dit was de opvolger van Silence of the lambs, waarin Hannibal Lecter ontsnapt uit zijn gevangenis en naar Italie vertrekt. Hannibal Lecter is een ontwikkeld man en is goed op de hoogte van de geschiedenis van Florence en spreekt uitstekend Italiaans. Hij weet een positie te krijgen als curator in een museum en geniet van al het moois dat de stad hem te bieden heeft. Maar als een corrupte politieagent door krijgt wie hij is en hem wil overdragen aan een vijand, moet Hannibal ingrijpen. Dit doet hij door de politieman dezelfde straf te laten ondergaan als zijn voorouders die ooit in opstand kwamen tegen de Medici’s. (ik zal hier niet in details treden, maar het was onaangenaam)

Mooie beelden van Florence, de enige goede reden om deze film te bekijken, hoewel het op zich geen slechte thriller is.
Anthony Hopkins speelde Lecter en Giancarlo Giannini de politieagent.

Matteo en Nicola zien elkaar in de puinhoop die Florence
op dat moment is. 
La meglio gioventú (2003)
In deze prachtige Italiaanse serie komt Florence even voor, maar het is wel een heel mooi stuk. De broers Nicola (Luigi lo Cascio) en Matteo (Alessio Boni) zijn verschillende richtingen opgegaan, Nicola studeert en Matteo is in het leger gegaan. Als in 1966 Florence overstroomt, gaat Matteo er met zijn eenheid naar toe om te helpen en komt hij Nicola weer tegen die er als vrijwilliger is.

Deze overstroming is een belangrijk moment in de moderne geschiedenis van Florence, want het was lang geleden dat de rivier de Arno zo hoog kwam en alles moest eraan gedaan worden om de vele kunstschatten te beschermen. Vanuit heel Italie kwamen er vrijwilligers en mensen werkten zij aan zij om te helpen. Prachtig moment en in de serie ontroerend omdat de beide broers elkaar weer terug zien. 

Reacties

Populaire posts