Onzichtbaar, Paul Auster

Adam Walker, een jonge student, komt in 1967op een feestje in New York in contact met de Franse Rudolf Born en zijn vriendin Margot. Adam wordt gefascineerd door dit stel, wordt verliefd op Margot, en kan een aanbod van Born om een literair tijdschrift op te zetten niet afslaan. 

Deze plannen komen echter tot niets, als door een verschrikkelijke gebeurtenis de vriendschap tussen Adam en Born verbroken wordt.

Dertig jaar later krijgt uitgever Jim Freeman een manuscript opgestuurd met het eerste hoofdstuk van een boek dat Adam aan het schrijven is. 

Jim en Adam kenden elkaar in 1967, maar zijn elkaar uit het oog verloren. Nu schrijven ze elkaar en Adam geeft aan dat hij nog maar kort te leven heeft, maar graag het manuscript af wil maken. Hij stuurt het tweede hoofdstuk mee, waarin hij vertelt over zijn studietijd in Parijs, waar hij Born opnieuw tegen het lijf liep. 

Adam wil ervoor zorgen dat Born wordt gestraft voor wat hij in New York heeft gedaan. Hij besluit om het contact met Born en zijn verloofde Hélène en haar dochter Cécile aan te halen, om uiteindelijk aan Hélène en Cécile te vertellen wat er is gebeurd, zodat zij het contact met Born zullen verbreken.

Jim komt bij Adam aan om het manuscript en de twee hoofdstukken die hij gelezen heeft te bespreken, maar dan blijkt Adam net overleden te zijn. Jim krijgt nog wel een pakketje mee met het derde hoofdstuk van het boek. Hierin vertelt Adam in losse aantekeningen hoe slecht zijn plan in Parijs is verlopen en op welke manier Born heeft gereageerd.

Jim wil graag weten wat er allemaal waar is van dit verhaal en neemt contact op met de zuster van Adam, die vooral in hoofdstuk twee voorkomt, en met Cécile. Cécile stemt toe om aan Jim de pagina’s van haar dagboek te zenden, die gaan over de laatste ontmoeting die zij heeft gehad met Rudolf Born.

Het knappe van ‘Onzichtbaar’ is dat Paul Auster er weer moeiteloos in slaagt je op een verkeerd been te zetten. Wat is er nu echt en wat niet? Is het inderdaad een begin van een roman, of is het misschien de roman van iemand anders? Wie is eigenlijk de hoofdpersoon en waar gaat het verhaal naar toe?

Adam geeft in een brief aan Jim aan dat alle gebeurtenissen echt zijn en dat hij niets heeft verzonnen. Het derde deel zijn de losse aantekeningen van Adam, maar Jim heeft ze aangepast. Adam blijkt te hebben gelogen en Jim geeft toe dat hij alle delen heeft bewerkt en dat het enige dat zichzelf is gebleven Parijs is. In het laatste deel stelt Born aan Cécile voor dat zij zijn memoires tot een roman bewerkt en dan onder haar eigen naam uitgeeft, precies het foefje waar Jim het ook al eerder over had.

Kortom, een typische Auster waarin het volstrekt onduidelijk is wat er nu precies aan de hand is, maar waar je door blijft lezen omdat je hoopt er nog achter te komen. Waarin, als je het boek hebt dichtgeslagen, je opnieuw wilt beginnen omdat je denkt dat er misschien aanwijzingen zijn die je gemist hebt.
Een geweldig boek.

Reacties

Populaire posts