Rome: the emperor's spy, M.C. Scott

Manda Scott heeft de bekende serie ‘Boudica’ geschreven, over de vrouw die de Boudica werd en een opstand in Brittannië leidde tegen de Romeinen. Nu heeft ze een nieuwe serie geschreven, die 'Boudica' raakt en er in sommige opzichten op volgt.

In het eerste deel, ‘The emperor’s spy’ maken we kennis met Sebastos Abdes Pantera die opgroeit in Jeruzalem, waar zijn vader dient in het Romeinse legioen. Hij ziet zijn vader op een avond een daad van verraad plegen en loopt weg van huis. Hij komt terecht in dienst van Seneca, filosoof en de leraar van Nero. Seneca leert Pantera een spion te zijn en in de jaren die volgen zal Pantera overal in het Romeinse Rijk voor Seneca spioneren.

In het jaar 63 vinden we Pantera in Gallië, waar hij Math ontmoet, een jongen die ervan droomt eens wagenmenner in de races te zijn. Ajax, de hoofdtrainer van het team is hierin zijn grote voorbeeld.

Keizer Nero laat zijn oog vallen op dit raceteam en brengt Math, Ajax en Hannah, de genezeres van de groep, naar Alexandrië, waar ze met de andere keizerlijke teams zullen trainen om eens in het Circus Maximus in Rome te kunnen racen.

Ondertussen heeft Nero gehoord van een voorspelling die zegt dat Rome zal branden en dat dit zal overslaan naar Jeruzalem. De situatie in Jeruzalem is al brandbaar genoeg en de keizer wil niet dat de inwoners van Jeruzalem een reden hebben voor een opstand. Hij geeft Pantera de opdracht erachter te komen wie deze voorspelling heeft geschreven, wanneer de brand zal plaatsvinden en bovendien moet Pantera de brand voorkomen. Pantera’s onderzoek leidt hem ook naar Alexandrië en uiteindelijk samen met de anderen naar Rome. 

Daar moet Pantera alles op alles zetten om te voorkomen dat een fanatiekeling de hele stad in vlammen laat op gaan en tegelijkertijd moet hij Nero te vriend houden om de levens van Math en Ajax te kunnen redden.

Manda Scott kan spannende boeken schrijven, dat heeft ze met haar eerdere serie al laten zien. Deze nieuwe serie is daar weer een bewijs van. Het is een verhaal vol vaart en spanning en het verveelt geen moment.

Enige minpunten zijn wat mij betreft dat vage droomvisioenen die voorkomen en het feit dat in haar boeken bijna iedereen bi-seksueel is. Dat is een tikje vermoeiend, maar gelukkig is ze daar verder nooit expliciet in en dat maakt het weer goed.

Historisch gezien is het een beetje dubieus, maar in een verantwoording geeft ze keurig aan wat op feiten berust en waar ze zelf dingen heeft verzonnen of heeft veranderd voor een betere verhaallijn. En als zo’n verantwoording in orde is, kan ik zeker genieten van een goed in elkaar zittend ‘wat als’ verhaal zoals dit.

Reacties

Populaire posts