The hours (2002), De uren, Michael Cunningham

The hours, de uren, is de titel die Virginia Woolf oorspronkelijk meegaf aan het boek dat we nu kennen onder de titel mrs. Dalloway.
Michael Cunningham heeft in 2001 een boek geschreven waarin Mrs. Dalloway een grote rol speelt. Van dit boek is in 2002 de prachtige film ‘The hours’ gemaakt.

In 1923 schrijft Virginia Woolf ‘Mrs Dalloway, in 1951 leest Laura het boek en in 2001 is Clarissa degene wier leven erg lijkt op dat in het boek.

Clarissa is bezig een feestje te organiseren omdat haar goede vriend Richard, een dichter, een prestigieuze prijs heeft gewonnen. Ze gaat uit om de bloemen te kopen en is bezig om alles te regelen. Ze gaat alvast even langs bij Richard om hem voor te bereiden. Richard heeft AIDS en is niet de meest gemakkelijke  man, maar Clarissa doet veel voor hem.

Laura probeert een taart te bakken voor de verjaardag van haar echtgenoot, maar die mislukt en eigenlijk weerspiegelt dat haar situatie. Ze voelt zich gevangen en mislukt. Haar zoontje merkt dat er iets aan de hand is, hoe jong hij ook is en als zijn moeder hem bij een oppas achterlaat, vertrouwt hij de zaak niet.

Virginia is bezig met de eerste hoofdstukken van haar nieuwe boek, als haar zuster met haar drie kinderen op de thee komt en daar van alles voor geregeld moet worden. Virginia’s gezondheid is niet best en haar man Leonard is soms meer verzorger en cipier dan echtgenoot. Hij is degene die erop moet letten dat ze zich aan de voorschriften van de dokters houdt. Virginia wordt gek van de beperkingen die ze opgelegd krijgt en het bezoek van Vanessa herinnert haar aan alle dingen die ze mist.

Op een prachtige manier komen deze drie verhalen bij elkaar, lopen ze in elkaar over en raken ze elkaar. De eerste scènes waarin alle drie de vrouwen opstaan, laat dat heel mooi zien. Andere prachtige scènes zijn bijvoorbeeld de stationscène met Leonard en Virginia, en het laatste gesprek tussen Clarissa en Richard.
Nicole Kidman als Virginia Woolf
Dit is voor mij één van de mooiste films die ik ken, en het boek vond ik ook prachtig. Met deze film is mijn belangstelling voor Virginia Woolf begonnen, dus het heeft een speciale betekenis voor me.

Nicole Kidman heeft een terechte Oscar gewonnen voor haar vertolking van Virginia Woolf, ik ben niet zo heel dol op Julianne Moore, maar als Laura was ze wel goed en Meryl Streep was ook erg op haar plaats als Clarissa. Verder speelden mensen mee als Ed Harris, Toni Colette, John C Reilly, Miranda Richardson en Stephen Dillane, die een fantastische Leonard Woolf neerzette. Een film die ik al vele malen heb gezien en ongetwijfeld nog vele malen zal zien.

Reacties

Populaire posts