Examenstress in het kwadraat

Elk jaar is het wachten op de uitslag van het eindexamen een zenuwslopende aangelegenheid. Wachten tot de norm bekend wordt gemaakt en je eindelijk weet hoeveel punten de leerlingen gehaald moeten hebben voor een voldoende, hopend op een hoge norm en rekening houdend met een lage norm doen je hart geen goed.

Dit jaar kwam er nog de extra spanning bij van de gestolen examens. De school in Rotterdam waar, zoals vanavond bleek, 25 examens gestolen zijn. Dit zorgde voor heel wat stress bij iedereen in heel Nederland die er ook maar enigszins bij betrokken was.

Wat zou de consequentie zijn als alle examens ongeldig zouden worden verklaard? Dat was mijn ergste horrorscenario en gelukkig is vandaag bekend gemaakt dat de examens geldig zijn. Voor hetzelfde geld was echter niet duidelijk geweest hoever de fraude was doorgelekt en was wel het besluit genomen om alles over te laten doen.
Leerlingen die opnieuw moeten studeren en opnieuw in de spanning zitten. Gymlokalen die opnieuw moeten worden ingeruimd, tafels en stoelen die opnieuw moeten worden gehuurd, docenten die opnieuw moeten surveilleren en alles opnieuw moeten nakijken. En gezien de stress bij de leerlingen zouden de resultaten niet best zijn geweest.

Gelukkig is dit hele circus niet opnieuw nodig en horen morgen alle leerlingen of ze geslaagd zijn of niet. Ook die arme vmbo leerlingen die economie hadden en vandaag nog niet de uitslag kregen.
Morgen is het wachten voorbij.

De vraag blijft natuurlijk hoe dit allemaal heeft kunnen gebeuren. Examens worden in verzegelde pakketjes aangeleverd en je krijgt er als school niet willekeurig een aantal. Als een heel pakket gestolen is, dan zou de school dat meteen moeten merken. Als er steeds één exemplaar gestolen is, dan zou de school dat ook moeten merken, want die verzegelde pakketjes mogen pas geopend worden in de examenzaal, het liefst als een leerling heeft gecontroleerd of het pakket dicht is. Pas dan wordt het opengemaakt en kunnen de examens uitgedeeld worden. Op het moment dat er dus één exemplaar ontbreekt, is het pakketje al open. De school zou dit dus meteen moeten merken en als ze hier geen melding van gemaakt hebben, geeft dat toch te denken. Ik hoorde dat vorig jaar de examenresultaten ook bijzonder hoog waren, ondans slechte inspectierapporten. Ook dat geeft te denken en wekt in ieder geval de indruk dat het al langer niet pluis is op die school.

Ik neem aan dat we hier nog wel meer over zullen horen. Ik neem ook aan dat het de overige eindexamenleerlingen in de rest van het land niet veel uitmaakt, zij zijn morgen van hun spanning verlost en kunnen hopelijk feest vieren.

Reacties

Populaire posts