Vals beschuldigd, Victor del Arbol

Spanje, 1941. Een vrouw wordt vermoord en twee jongens verliezen hun moeder. De oudste wordt door zijn vader naar het Oostfront gestuurd, de jongste komt in een inrichting.
Een man wordt van de moord beschuldigd en wordt opgehangen, een jongen verliest zijn vader. De werkelijke dader en de werkelijke opdrachtgever gaan vrijuit.

Barcelona 1976. Een politieagent vermoordt bijna een informant als zijn dochter wordt ontvoerd. De informant ligt in coma, de politieagent wordt veroordeeld. Om het lot van zijn dochtertje bekommert zich niemand meer.

Barcelona 1981. De advocate die de agent achter de tralies wist te krijgen, krijgt nu te horen van mensen in hoge posities dat de zaak niet klopt en dat de gebeurtenissen uit 1976 te maken hebben met een verschrikkelijke zaak uit 1941. 

Zij gaat op bezoek bij de agent in de gevangenis, en langzamerhand wordt duidelijk wat zij met elkaar te maken hebben. Er blijken banden tussen hen te bestaan en ze komen er achter welke rol de andere mensen uit de andere zaken spelen. UIteindelijk zullen ze erachter komen hoe deze zaken met elkaar zijn verbonden.

Vals beschuldigd is een zeer knap geschreven thriller die heel goed in elkaar zit. Tot het einde toe blijft het spannend en hoewel op een gegeven moment wel duidelijk wordt hoe het zit, blijft het tot de laatste bladzijde onduidelijk hoe het afloopt en of het goed komt. 

Knap vind ik het altijd hoe een schrijver duidelijk kan maken hoe gruwelijk sommige daden zijn, zonder zich in allerlei bloederige details te verliezen. In dit opzicht deed Vals beschuldigd me soms denken aan Terugkeer naar Baraule, waar mensen elkaar ook vreselijke dingen aandoen. Soms gedreven door omstandigheden en door de tijd, soms omdat het verschrikkelijke mensen zijn.

De oorspronkelijke titel van Vals beschuldigd is trouwens La tristeza del Samurai, dat vertaald kan worden als Het verdriet van de Samoerai. Hoewel ik deze titel poëtischer vind, heeft Vals beschuldigd ook een paar mooie lagen.

Kortom, een zeer spannende thriller die goed geschreven zit en knap in elkaar zit, met een goed tijdsbeeld van Franco’s Spanje. Aanrader.

Reacties

Populaire posts