Vijf op vrijdag, geweldige jeugdboeken

Voor deze Vijf op vrijdag keer ik even terug naar mijn jeugd en de boeken die ik toen graag las. Vandaag vijf geweldige jeugdboeken, in willekeurige volgorde.

1/ Het geheime dagboek van Adrian Mole 13 3/4 jaar, Sue Townsend
Adrian Mole heeft het moeilijk, hij is intellectueel en dichter, maar helaas ziet niemand zijn potentieel. Hij is verliefd op Pandora, maar ook die liefde gaat niet over rozen. Voeg daarbij een moeder die wegloopt met meneer Lucas (de buurman), een vader die werkeloos wordt, een hond waar regelmatig wat mee is, en nog een aantal personen en je hebt situaties die wel mis moeten gaan.
Het geheime dagboek van Adrian Mole is heerlijk, geweldig en hilarisch. Ik heb bijna alle andere delen ook, waarin Adrian Mole ondertussen volwassen is, maar waar zijn leven nog altijd chaos is.

2/ Schoolidyllen, Top Naeff
't Was krans bij Jeanne van Laer. Zij zaten met haar vieren om de tafel, Jeanne, Jet van Marle, en Lien en Noes Terhorst. ''t Had niet ongelukkiger kunnen treffen,' zuchtte Jet terwijl ze met een plof haar beide ellebogen op tafel zette. 'Nou net in de repetitieweek zo'n nieuw kind naast je te krijgen'. 
Zo begint Top Naeff's bekendste boek Schoolidyllen, uitgegeven in 1900. Het nieuwe kind waarover wordt gesproken is Maud van Eyghen, die nieuw op school is.
 De meisjes zijn heel verschillend, Jet woont bij een liefdeloze oom en tante in huis, Jeanne is verwend, de zusjes Terhorst hebben het vrij arm en Maud is heel zelfstandig.
De meisjes maken van alles mee, op school, maar ook hun eerste bal en een toneeluitvoering. Ouderwets, maar dat maakt het ook erg charmant en elke keer als ik het herlees huil ik nog bij het einde (dat ik hier niet zal verklappen)

3/ Kruistocht in Spijkerbroek, Thea Beckman
Dit boek heb ik voor mijn 11e verjaardag gekregen en ik heb het boek verslonden. Dolf uit Rotterdam die terug gaat in de tijdmachine van zijn vader, alleen niet naar een leuk riddertoernooi zoals hij had gehoopt maar hij komt terecht midden in de Kinderkruistocht. Dolf is gestrand, maar kan zijn 20e eeuwse kennis gebruiken om de kinderen te helpen. Deze kennis brengt hem echter ook in moeilijkheden met de leiding van de kinderkruistocht en hij wordt zelfs beschuldigd van hekserij.
Thea Beckman is eigenlijk altijd goed, maar dit was voor mij een van de mooiste. Een heerlijk boek dat ik vele, vele malen heb gelezen.

4/ De negen levens, Diana Wynn Jones
Erik, die Kat genoemd worden en zijn zusje Santina verliezen hun ouders en komen uiteindelijk te wonen bij de indrukwekkende Chrestomanzie en zijn enorme kasteel. Santina is een heks, heel gewoon in die wereld, maar Erik heeft geen sprankje toverkracht.
Santina is pissig op Chrestomanzie en smeedt een plan om alles op zijn kop te zetten. Dan zal Chrestomanzie moeten erkennen dat zij meer macht heeft dan hij.
Diana Wynn Jones heeft in dit boek een wereld geschapen die naast de onze bestaat, die lijkt op onze 19e eeuw, maar waarin hekserij en toverkracht aan de orde van de dag zijn. Ik herlees De negen levens nog elk jaar en dan geniet ik van de fantasie en de magie in dit boek. Heerlijk.

5/ Koning van Katoren, Jan Terlouw
Stach is geboren op de dag dat de oude koning van Katoren is gestorven.  Zeventien jaar lang is er geen koning, maar regeren de ministers. Stach groeit op bij zijn oom Servaas, die dienaar van de oude koning was. Als Stach zeventien is, komt hij met de mededeling dat hij wel koning wil worden. De ministers geven hem daarom een aantal moeilijke opdrachten in heel het land en pas als Stach deze opdrachten tot een goed einde kan brengen kan hij koning worden.
Origineel, grappig en goed. Een klassieker wat mij betreft.

Reacties

 1. Hoi Bettina, kruistocht in spijkerbroek werd voorgelezen door de juf toen ik in de 6e klas van de lagere school zat. Destijds vond ik het prachtig. Een aantal jaren geleden heb ik het nog eens herlezen en toen vond ik er niets meer aan. Het was allemaal zo ongeloofwaardig. Koning van Katoren heb ik ook nog niet zo lang geleden herlezen. Dat blijft gewoon een mooi boek. Groetjes, Erik

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Erik, het knappe van Koning van Katoren vind ik dat het eigenlijk nog altijd actueel is, de problemen die Stach moet oplossen spelen nu nog. En het leest nog altijd heel erg leuk.

   groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts