Het huis van de moskee, Kader Abdolah

In het huis naast de moskee in een kleine stad in Iran woont al eeuwen een familie die een belangrijke rol speelt in de stad. De familie levert altijd de imam voor de moskee en het hoofd van de bazaar, de tapijthandelaar Aga Djan, is zijn broer en woont ook in het huis.

Als de oude imam, die voor weinig opheft zorgde, sterft, neemt zijn schoonzoon het van hem over. Hij wil dat de moskee meer invloed krijgt. Het is duidelijk dat Iran aan het veranderen is. 

Het land moderniseert, maar er komt ook steeds meer kritiek op het beleid van de sjah, die door de VS gesteund wordt. Vanuit de moskeeĂ«n komt er verzet tegen de sjah en in 1978 breekt een revolutie uit waardoor de sjah vlucht. Vanaf dat moment is de streng sjitische ayatollah Khomeini aan de macht. Iran is voorgoed veranderd, maar zoals de familie in het huis van de moskee zal merken, die verandering is zeker niet positief te noemen. 

De familie wordt nu verscheurd door de verschillende ideeĂ«n en partijen, sommigen zijn fanatieke revolutionairen en anderen steunen het linkse verzet.  Aga Djan herkent zijn land en zelfs zijn familie niet meer terug.

Kader Abdolah
Kader Abdolah is in Iran geboren, maar woont sinds jaren in Nederland. Ik kende hem van vroeger van de columns in de Volkskrant die hij schreef onder de naam Mirzah, maar ander werk van hem kende ik nog niet.

Het huis van de moskee stond al een tijdje in de kast, maar ik had het nog altijd niet gelezen. Ik was een beetje bang dat het boek me zou tegenvallen, vooral omdat ik de Arabische (en Pezische) wereld over het algemeen niet zo heel interessant vind. 

Gelukkig heb ik het toch opgepakt, want ik kan zeggen dat ik van dit boek genoten heb. Het verhaal van de familie met de vele personen zie je levendig voor je, en via de mensen krijg je het verhaal van Iran te lezen. 

Heel knap vind ik het dat Kader Abdolah schrijft in het Nederlands, maar in de manier van vertellen de dichters en de oude verhalenvertellers van Perzië weet op te roepen, tenminste, zoals ik me die voorstel.

Dat dit boek als 2e beste Nederlandse roman aller tijden is uitgeroepen, begrijp ik helemaal. Prachtig.

Reacties

  1. Ik wist niet dat dit zo'n mooi boek was. Toch maar eens op het verlanglijstje zetten, vooral omdat ik de Arabische en Perzisch wereld wél interessant vind.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb er echt van genoten, terwijl ik dat niet echt had verwacht, maar het boeit vanaf bladzijde 1. Ik vond het een heel bijzonder boek dat ik zeker kan aanraden.

      groetjes,

      Verwijderen
    2. Dan doet het je vast goed dat ik het boek zojuist heb aangeschaft!

      Verwijderen
    3. Haha, wat zijn wij toch goed in het opvolgen van elkaars aanwijzingen!
      Maar dat vind ik wel het leuke van dit soort dingen; elkaar op ideeen brengen.
      Ik hoop dat je het net zo mooi vind als ik het vond,

      groetjes,

      Verwijderen
  2. Je moet zekerzijn boek spijkerschrift eens lezen, dat vond ik nog veel beter dan dit boek! Hijheefteen mooie, gevoelige taal en brengt een stuk Perzischegeschiedenis tot leven. Echt een aanrader!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dan komt die bij mij op de lijst van boeken die ik in de vakantie wil kopen, dank je wel voor de tip!

      groetjes,

      Verwijderen
  3. Hoi Bettina van Kader Abdolah heb ik meer gelezen. "Spijkerschrift" heb ik ook gelezen en ook "De boodschapper" heb ik gelezen. "De boodschapper" is een biografie in romanvorm over het leven van Mohammed. Erg de moeite waard! In feite is het verhaal van "De boodschapper" ongeveer gelijk aan de biografie van Karen Armstrong over het leven van Mohammed, alleen is het veel beter geschreven (in mijn ogen althans). "De boodschapper" is uitgegeven samen met "De Koran" in een tweedelige cassette bij de Geus. Het eenvoudige taalgebruik dat bij "De boodschapper" goed werkt, werkt bij Abdolah's hervertelling van de Koran tegen hem, dat leest als een kleuterboek.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Erik, dank je wel voor de tip, nu komt Spijkerschrift helemaal op de lijst van boeken die ik voor de vakantie ga kopen. Ik kan me goed voorstellen dat een bepaalde schrijfstijl wel werkt in het ene boek, maar niet in het andere boek, leuk toch om dat te zien.

      groetjes,

      Verwijderen
  4. Hoi Bettina, dat het boek destijds tot 2e beste roman aller tijden uit de Nederlandse literatuur is uitgeroepen komt vooral omdat Uitgeverij De Geus intensief campagne heeft gevoerd voor dit boek. Zonder die campagne had het de toptien waarschijnlijk niet gehaald. En waarom gaat het bij de beste boeken altijd over romans en nooit over korte verhalen (Biesheuvel, Belcampo en Hotz zijn geweldige korte verhalen schrijvers, veel beter dan vrijwel alle Nederlandstalige romanschrijvers), reisverhalen (voor Carolijn Visser en Lieve Joris geldt hetzelfde), kinderboeken (Dick Bruna, Annie M.G. Schmidt, Jean Dulieu), dagboeken (Hans Warren) om maar wat zijstraten te noemen. Mijn favoriete romans uit de Nederlandse literatuur zijn "Bij nader inzien" en "Het bureau" van J.J. Voskuil. Je moet hierbij wel van zijn gevoel voor humor houden en ook een doorzetter zijn, want zijn romans zijn erg lang. Groetjes, Erik

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha, wat grappig dat een uitgeverij daar zo'n invloed op kan hebben. Ikzelf houd niet erg van korte verhalen, alleen maar van bepaalde schrijvers (Roald Dahl, Iscaac Asimov)maar er is zeker iets voor te zeggen om korte verhalen ook mee te laten doen in 'het beste boek'.

      groetjes,

      Verwijderen
  5. Oh ja, en vergeet Marten Toonder niet met zijn Bommelstrips en August Willemsen met "De val" een boek over zijn alcoholverslaving. Groetjes, Erik

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er zijn inderdaad heel veel mooie boeken op te noemen, wat een heerlijke rijkdom, nietwaar?

      groetjes,

      Verwijderen
  6. Ik vond het boek soms nog al langdradig. De verhaallijn daar in tegen was super goed. Ik had soms moeilijkheden met het onthouden van de namen van de personages, maar het had zen charmes. Ik raad dit boek aan aan iedereen die houdt van een beetje cultuur en geschiedenis. De schrijver heeft zich gebaseerd op dingen die hij zelf meemaakte in zijn leven. Dat vind ik een extra bonus aan dit boek.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts