Handel in veren, Rascha Peper

Ornitholoog Henk Bronkhorst is in de jaren ‘50 in de jungle van papoea Nieuw Guinea op zoek naar een vogel waarvan men denkt dat die uitgestorven is, het Bruijns boshoen. Henk Bronkhorst is er echter van overtuigd dat het dier nog te vinden zal zijn en hoopt met de vondst zijn academische reputatie te vestigen. 

Zijn vrouw Minke waar hij vervreemd van is geraakt en zijn twee kinderen zijn in Nederland. Het contact is moeizaam en gaat via brieven. Tijdens verschillende expedities probeert Bronkhorst uit alle macht de vogel te pakken te krijgen.

In 2012 komt Wendy, kleindochter van Henk en Minke Bronkhorst regelmatig bij haar oma langs. Niet alleen om kleding uit de jaren ’40 en ’50 te lenen, maar ook omdat haar oma een leuk en onconventioneel mens is met wie ze goed overweg kan. Oma heeft echter een geheim, dat ze nu wel graag met haar kleindochter wil delen.

Afgelopen maart is Rascha Peper overleden. Ze was aan een boek begonnen dat in twee delen uiteen zou vallen, het eerste deel zou Handel in veren worden. In de eerste instantie was ze bang dat ze het boek helemaal niet meer zou kunnen afmaken, maar een tijdje voelde ze zich goed genoeg om het eerste deel in ieder geval wel te schrijven en hier een afgerond geheel van te maken.

Volgens Rascha Peper zelf zou dit boek het beste zijn dat ze tot nu toe had geschreven. Ik denk zeker dat als ze in staat was geweest om deel twee ook te schrijven, dit waar zou kunnen zijn geweest. Nu is Handel in veren duidelijk een eerste deel, een aanzet tot meer. Alleen dat 'meer', dat tweede deel, zal er nooit komen.

Handel in veren laat op de befaamde Rascha Peper-manier zien hoe geobsedeerde mensen kunnen denken. Haar beschrijvingen en taalgebruik zijn levendig en mooi, in enkele zinnen weet ze een complete gemoedstoestand te schetsen en de daaruit voortvloeiende handelingen.

Ik had graag meer gelezen over de diefstal, het bedrog of de ware toedracht over de eieren, maar helaas is het niet anders. Handel in veren is op zichzelf staand ook mooi, ondanks de verhaallijnen die nergens eindigen. 

Ik ben blij dat Rascha Peper in staat is geweest om dit gedeelte nog af te schrijven, en dat wij Handel in veren nog kunnen lezen. Een belofte van een schrijfster die helaas veel te vroeg is overleden. 

Reacties

Populaire posts