Een losse draad, Tracy Chevalier

Achttien jaar na de Eerste Wereldoorlog voelen de wonden nog altijd vers en worden de doden nog altijd gemist.

Het is 1932 en Violet Speedwell is wat men een oude vrijster noemt. Haar verloofde stierf in de loopgraven en door het tekort aan mannen is de kans zeer onwaarschijnlijk dat ze nog zal trouwen. In een wereld waarin voor een vrouw er geen groter goed is dan trouwen en moeder worden, is Violet een beklagenswaardig iemand.

Haar moeder is een moeilijke vrouw die geknakt is onder de dood van haar oudste zoon, en om deze verstikkende relatie te ontvluchten, verhuist Violet naar Winchester. Hier is ze typiste op een kantoortje en kan ze maar net rondkomen, al moet ze vaak een warme maaltijd overslaan.

Haar leven neemt echter een wenteling als ze in de kathedraal kennis maakt met een aantal dames die de Brodeuses worden genoemd. Onder leiding van Louisa Pesel borduren zij onder andere de knielkussens voor de kathedraal.

Violet besluit om mee te doen en leert hier een aantal andere vrouwen kennen, die goede vriendinnen worden. Bovendien leert ze een klokkenluider (oude betekenis) kennen die grote invloed op haar leven zal hebben. Maar wat gebeurt er als haar moeder ziek wordt en iedereen verwacht dat Violet weer naar huis zal gaan om voor haar te zorgen? Zal Violet haar eigen leven kunnen blijven leiden, of moet ze concessies doen?

Ik heb eerdere boeken van Tracy Chevalier gelezen en ik vond ze niet allemaal even goed. Een losse draad vond ik echter bijzonder mooi en interessant. Ten eerste door de geschiedenis van de kathedraal en de kussens. Louisa Pesel en de brodeuses hebben echt bestaan en ik vond het zeer interessant om te lezen hoe het borduren van die enorme taak in zijn werk ging.

Daarbij komt er ook nog een stukje over het klokkenluiden van de kerkklokken, waar ik ook weinig van weet, maar dit wordt er heel goed in verweven, zonder dat het het ritme van het verhaal onderbreekt.

Fijn vond ik dat de houding en de gedachten van de mensen kloppen bij de tijd. Als duidelijk wordt dat twee vrouwen binnen de Brodeuses een lesbische verhouding hebben, is Violet niet iemand die meteen alle hulp en steun biedt. Ze begrijpt er in het begin weinig van en denkt dat die vrouwen het nu eenmaal niet kunnen helpen omdat er te weinig mannen zijn. Haar begrip komt pas later en dit vond ik mooi gedaan.

Een losse draad is een heerlijke en goed geschreven historische roman over een interessant en boeiend onderwerp, met een verfrissende hoofdpersoon die niet altijd de meest voor de hand liggende keuzes maakt.

Originele titel: A single thread (2019)
Nederlandse uitgave 2019 door uitgeverij Orlando
Nederlandse vertaling: Anke ten Doeschate
Bladzijdes: 329

Reacties

 1. Ik heb dit boek op mijn e-reader staan, dus goed om te horen dat jij het alvast de moeite waard vindt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb me een paar uur heerlijk vermaakt met dit boek, echt een fijn uitstapje naar Winchester in 1932.

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts