De kakkerlak, Jo Nesbo

De kakkerlak is het tweede deel van de serie over politie inspecteur Harry Hole uit 1998, maar het is nog maar net afgelopen jaar vertaald.

In een bordeel in Bangkok wordt de Noorse ambassadeur gevonden, vermoord met een mes in de rug. Om een diplomatiek schandaal te voorkomen moet er een Noorse politieagent naar Thailand toe en de keuze valt op Harry Hole. Officieel omdat hij de zaak in Australië (uit de Vleermuisman) zo goed heeft afgerond.

Harry heeft met zijn hoofdcommissaris afgesproken dat hij niet drinkt terwijl hij werkt, en daar houdt hij zich aan, maar verder functioneert hij op dat moment nauwelijks.

In Thailand moet Harry wennen aan de hitte en de Thaise manier van doen, en zijn er tal van verschillende verdachten en motieven te vinden. Was de ambassadeur betrokken bij smerige zaken, of heeft juist een andere expat dingen gedaan die niet door de beugel kunnen, en wat is nu de werkelijke reden dat juist Harry naar Thailand is gestuurd?

Dit is het tweede boek dat Jo Nesbo over Harry Hole schreef, maar het heeft al wel alle kenmerken van de latere Harry Hole boeken. Een knappe opbouw van het plot, onverwachte wendingen die ik nog niet had zien aankomen en Harry die gewoon doorploegt, hoeveel tegenstand hij ook krijgt. 

Harry Hole is een alcoholist en het is ergens heel triest om te lezen hoe Harry altijd met de verleiding van de drank worstelt en er maar al te vaak aan te onder gaat. Maar Harry is wel sympathiek, integer én een heel goede politieman met oog voor details en een intuïtie waar heel veel van zijn (boeken)collega’s niet tegenop kunnen.

Het wachten is wat mij betreft nu op de nieuwste over Harry Hole, want ik ben nog altijd niet vergeten dat Jo Nesbo het laatste boek van de serie ’De schim’ met een uiterst onaangename cliffhanger heeft afgesloten. 

Dus meneer Nesbo, als u dit leest, schiet alstublieft een beetje op met schrijven, ik wacht met smart op de nieuwe Harry Hole!

Reacties

Populaire posts