De tweeling, Tessa de Loo

In een Spa in België ontmoeten twee oude dames elkaar. Zij blijken Lotte en Anna te zijn, tweelingzusjes die van elkaar gescheiden werden toen hun ouders overleden.

Anna bleef in Duitsland en kwam terecht op de boerderij van oom Heinrich. Hier werd ze door de vrouw van Heinrich beschouwt als goedkope werkkracht en mocht ze niet naar school.

Na een verschrikkelijke mishandeling wist ze te ontsnappen door een opleiding tot dienstmeisje te volgen. Ze kwam uiteindelijk terecht in het huishouden van de gravin von Garlitz. Ze ontmoette de jonge soldaat Martin, die uit Wenen kwam en eigenlijk geen dienst wilde namen. Hij wilde met Anna trouwen, maar de enige manier om verlof te krijgen was het volgen van de officiersopleiding.

Martin vertrok uiteindelijk naar het oostfront en zou nooit meer terugkomen. Anna moest haar leven weer op zien te bouwen, in een land dat in puin lag, zonder haar Martin.

Lotte die tuberculose had, kwam naar Nederland en groeide op in het gezin van een neef van hun vader. Muziek was altijd heel belangrijk en er waren altijd veel mensen over de vloer. Lotte werd verliefd op David, maar hij werd tijdens de oorlog opgepakt en kwam om in een kamp. De familie van Lotte nam in deze jaren verschillende onderduikers op en na de oorlog trouwde Lotte met één van hen.

Anna is dolblij dat ze nu, na al die jaren, haar zus terug heeft gevonden. Lotte is er niet zo blij mee. Tenslotte is Anna een Duitse, verantwoordelijk voor de bezetting van Nederland en alles wat de nazi’s tijdens de oorlog fout hebben gedaan. Anna, die zelfs getrouwd is geweest met een SS officier, terwijl Lotte’s geliefde David is omgekomen in een concentratiekamp.

Tijdens verschillende ontmoetingen in de Spa, vertelt Anna aan Lotte haar levensverhaal en wat ze heeft meegemaakt. En ondanks zichzelf beseft Lotte dat lijden niet voorbehouden is aan haarzelf, maar dat Anna, en met haar nog meer gewone Duitsers, net zo hebben geleden onder de oorlog als de landen die bezet zijn geweest.

Ik heb ‘De tweeling’ laatst herlezen, en ik vond het weer net zo mooi als enige jaren geleden. Mooi hoe Tessa de Loo beschrijft hoe Anna’s leven is verlopen en hoe je zelf merkt dat je in het begin vooral sympathie hebt voor Lotte, maar naarmate het verhaal vordert Anna je steeds nader komt te
staan.
Een prachtig boek.

Reacties

Populaire posts