Een beetje Rusland in Drenthe

Vrouwenfiguur. Malevich.
Vorige week ben ik naar Assen gegaan om in het Drents Museum twee prachtige tentoonstellingen te bekijken. Ten eerste was daar de tentoonstelling over Malevich, met allerlei werken die ik nog niet eerder had gezien, maar die ik bijzonder mooi vond. Deze tentoonstelling is nog tot 15 maart te zien en is zeker de moeite waard.

De tweede tentoonstelling, waar ik eigenlijk voor heen ging, was Kostbare eieren uit het Tsarenrijk, met de prachtige eieren van Fabergé.
Niet alleen hadden tsaar Alexander III en Nicolaas II de gewoonte om met Pasen een prachtig ei van Fabergé aan hun echtgenote te geven, er werden ook eieren geschonken aan hovelingen en onderdanen en ook anderen dan de Tsaren kochten deze prachtige kunstwerkjes voor hun geliefden.

Er waren prachtige eieren te zien, gemaakt van email, van glas, van hout, van zilver en noem het maar op. Schitterend versierd met filigrain, edelstenen en fijne beschilderingen. Er waren eieren met religieuze voorstellingen of juist met art-nouveau versieringen.
Doordat het de laatste week was (de tentoonstelling duurde tot 1 maart jl), was het er helaas erg druk en dat zorgde ervoor dat ik niet alles zo goed heb kunnen zien als ik graag had gewild. En ook niet al mijn foto's zijn gelukt, jammer genoeg. Maar ik vond het geweldig om de verschillende soorten eieren te kunnen bewonderen, want dat is het enige wat je kunt doen als je deze magnifique kleine kunstwerkjes ziet.

De rest van het museum is trouwens ook aan te raden, ik heb mooie spullen en prachtige schilderijen gezien. Ik houd van musea waar ook meubels, kleding, serviezen en sieraden te zien zijn en die had het Drents Museum in overvloed. Kortom, een heerlijk uitstapje.
Enig servies uit de jaren '20 of '30.

Reacties

 1. Wat een verontrustende titel ;)

  Lijkt me mooie tentoonsteling, jammer dat het voor mij een beetje uit de route ligt.

  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gezien de huidige situatie zeker, daar had ik nog niet eens aan gedacht. Maar in dit geval alleen de goede dingen uit Rusland daar in Drenthe!

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts