Versailles

Versailles was het jachtslot van de koningen van Frankrijk. Een aantal kilometer buiten Parijs en goed bereikbaar, met omringend platteland waar veel wild was zodat er goed gejaagd kon worden. Lodewijk XIV wilde echter het kleine paleisje uitbouwen tot het symbool van zijn macht en daarmee van de macht van Frankrijk.
Hier kom je aan vanaf de voorkant
Aan beide kanten van het jachtslot werden vanaf 1668 nieuwe vleugels aangebouwd, waar de hele hofhouding kon verblijven. Ook de adel van Frankrijk werd geacht hier aanwezig te zijn, zodat de koning een oogje op hen kon houden zodat hij zeker wist dat er geen edelman dingen achter zijn rug aan het bekokstoven was.

Het nieuwe paleis was enorm groot, maar eigenlijk nog te klein om de vele mensen te herbergen die er woonden, op een gegeven moment zo'n 20.000.
Fijn detail was dat er bijna geen badkamers en wc's te vinden waren, zodat het vrij normaal was om een gravin of een markies te zien die in een hoekje even snel haar of zijn behoefte deed.

De koning en de koningin leefden in verschillende vleugels van het paleis, zodat de koning genoeg tijd had om door te brengen met zijn maitresses.
Boudoir van Marie Antoinette
De Spiegelzaal was en is nog altijd het hoogtepunt binnen Versailles. Om de spiegels te maken, werden glasblazers uit Murano bij Venetie weggehaald, de enige ambachtslieden die de kunst verstonden glaspanelen van deze omvang te maken. De spiegelende panelen weerkaatsten het licht van de vele kaarsen in de kroonluchters en de wervelende rokken van de dames en daarmee werd elk feest in een spektakel veranderd.

Ook na de Franse Revolutie bleef deze zaal geschiedenis schrijven, in 1871 kroonden de Duitse vorsten hier hun keizer en werd het Duitse keizerrijk uitgeroepen. In 1919 werd Duitsland hier juist weer vernederd en werden zij gedwongen het Verdrag van Versailles te ondertekenen, nadat zij de Eerste Wereldoorlog hadden verloren.


Buiten het paleis zijn de indrukwekkende formele tuinen te zien. Bij elkaar ongeveer even groot als de provincie Utrecht en vol bossen voor de jacht, maar dichterbij het paleis zijn er formele gedeeltes met fonteinen, geometrische paden en keurige rijtjes buxus. Symetrie is hier heel belangrijk en je ziet dat er vanuit het paleis allerlei geometrische lijnen naar buiten getrokken kunnen worden. Geen pad, geen boom, geen haag en geen fontein staat hier zomaar, overal is over nagedacht.
De tuin aan de zijkant
Een deel van het immense landgoed
Versailles van de achterkant

Reacties

Populaire posts