Het drievoudig verbond, Conn Iggulden

De prachtige cover van de gebonden versie.
Mooi hoor (met leeslint!).
Het is 1454, koning Hendrik VI is al bijna anderhalf jaar verzonken in een lethargie die het onmogelijk maakt om met hem te communiceren. Richard, hertog van York heeft de taak om Engeland te besturen op zich genomen, tegen de wil van koningin Marguerite.

Richard van York is geen erg aangename man, maar een slecht bestuurder is hij niet, hij weet de rust te bewaren en de precaire financiële situatie in het koninkrijk te herstellen.

Als echter de koning weer ontwaakt uit zijn lethargie, is de rol van York uitgespeeld. De koningin ziet de kans schoon om hem weer uit zijn positie van macht te manoeuvreren en mannen die haar trouw waren opnieuw te benoemen.

Dit zorgt voor een felle strijd, met aan de ene kant York die geholpen wordt door de graaf van Salisbury en diens zoon de graaf van Warwick en aan de andere kant de koningin die nauwlettend haar echtgenoot in de gaten houdt, angstig voor elk teken van een nieuwe terugval.
Om de beurten proberen de partijen mannen bijeen te brengen voor de strijd, die zal worden uitgevochten in verschillende veldslagen. En de uitkomst zal beslissen wie de macht in Engeland heeft; de zieke koning, te zwak om te regeren, of de hertog van York.

Wat de ziekte van koning Hendrik VI inhield, weten we niet precies. Vroeger lette men natuurlijk op andere tekenen en symptomen dan men nu zou doen en het is lastig om aan de hand van de bronnen een moderne diagnose te stellen. Zijn grootvader van moederskant, koning Karel VII van Frankrijk was krankzinnig, dus het is mogelijk dat het een erfelijke kwaal was, verder zijn schizofrenie of depressie mogelijkheden.

Wat het ook is geweest, het zorgde in ieder geval ervoor dat de troon in Engeland niet zeker was en daardoor was de rust in het land niet gegarandeerd. Toch was het niet gemakkelijk om de koning af te zetten, in deze tijd was de vorst een plaatsvervanger van God en tegen de koning in opstand komen was in opstand komen tegen de orde die God had ingesteld.

Wat je ook over Richard van York kunt zeggen, hij was een bekwaam bestuurder die Engeland goed regeerde tijdens de ziekte van de koning. Conn Iggulden is er in dit boek in geslaagd om van Richard van York niet alleen maar een schurk te maken, hij weet de twijfels van de hertog goed weer te geven. Wel of niet gaan voor de troon, wel of niet de koning steunen en als je de koning eindelijk in je macht hebt, wat doe je dan?
Bovendien moest York rekening houden met zijn bondgenoten Salisbury en Warwick, die andere belangen hadden dan hijzelf.

Aan de andere kant is er de koningin die zichzelf staande moet zien te houden te midden van vechtende edelen om de troon voor haar echtgenoot en haar zoon veilig te stellen. Zij is ervan overtuigd dat York nooit en te nimmer te vertrouwen zal zijn en neemt elke maatregel die ze kan bedenken om die tak uit te roeien, wat de vijandelijkheden niet bepaald verminderde.

Het drievoudig verbond is het tweede deel van de serie over de Rozenoorlogen van Conn Iggulden. Net zo spannend als  het eerste deel, met oog voor details en historische feiten, personages die tot leven komen, veldslagen waar je middenin zit en dit alles gecombineerd tot een zeer vlot geschreven en prettig te lezen historische roman, door de zeer vaardige pen van Iggulden, want Conn Iggulden kan schrijven.

Ik had alleen een grotere rol voor meesterspion Derry Brewer willen zien, want ik vind hem zo interessant en leuk, maar ik heb goede hoop dat hij in deel drie ook weer op alle strategische punten te vinden zal zijn.
Dat is dan ook meteen het enige nadeel aan dit boek; wachten op deel drie zal me zwaar vallen.

Mijn bespreking van Stormvogel, deel één van de serie HIER

Originele titel: War of the Roses Book two: Trinity
Uitgegeven in 2014
Nederlandse uitgave 2015 door uitgeverij Luitingh-Sijthoff
Nederlandse vertaling: VOF De taalscholver
Bladzijdes: 442

Reacties

  1. Aha, de Rozenoorlogen, altijd leuk ;-) Ik ga deze serie even onthouden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind Conn Iggulden ontzettend fijn en goed schrijven, leest als een trein. Ik heb dit boek achter elkaar uitgelezen. Heerlijk. En toch weer een originele invalshoek, ook prettig.

      Groetjes,

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts