Mr. Turner (2014)

Enkele weken geleden heb ik in de bibliotheek (waar een filmhuis gevestigd is) de film Mr. Turner gezien, over de Engelse schilder William Turner (1775-1851). Aangezien ik over het algemeen de schilderijen van Turner erg mooi vind, was ik benieuwd naar deze biografische film.

Laat ik beginnen te zeggen dat de film er schitterend uit ziet, de beelden van de landschappen waar Turner doorheen loopt zijn absoluut prachtig. Je herkent hierin de landschappen die Turner heeft geschilderd.

Ook mooi is te zien hoe Turner probeerde om zo goed mogelijk te schilderen, bijvoorbeeld door zich tijdens een storm op zee aan de mast te laten binden, zodat hij de storm goed kan weergeven. Dat schilders in die tijd zelf hun verf moeten maken wordt ook leuk zichtbaar.

Er waren heel interessante delen, de verhouding tussen Turner en zijn vader was ontroerend, de relatie tussen Turner en Mrs. Booth, een pensionhoudster uit Margate met wie hij later een verhouding kreeg was mooi.
Leuk zijn ook de verwijzingen naar de veranderende tijd; de treinen en de fotografie die steeds belangrijker worden. 

Turner op reis

Helaas bleef het daar een beetje bij, de film bestond vooral uit fragmentarische scènes waar je af en toe Turner op reis zag, een scene waarin hij ruzie had met zijn vrouw en dochters wiens bestaan hij vaak ontkende, Turner in een bordeel, Turner op reis, Turner op de Academie, Turner op reis, Turner en de schurftige huishoudster en Turner in Margate. Er is vaak weinig onderling verband te zien en sommige scenes zijn zelf volkomen overbodig en veel en veel (en veel) te lang. Het schijnt dat het niet de bedoeling van regisseur Mike Leigh was om een echte biografie te filmen, nou, dat is dus gelukt.

Timothy Spall speelde Turner, maar ik ken hem alleen als Pettigrew uit Harry Potter, dus het duurde even voor ik dat beeld uit mijn hoofd had. Als Turner zet hij een vaak morsige man neer die vooral gromt en kucht in plaats van spreekt, maar daarnaast toch zeker sympathieke kanten heeft.

Hoewel Mr. Turner wel een mooie film was om te zien (als die schurftige huishoudster niet te dicht in beeld kwam), is het geen film waar je meer te weten komt over Turner zelf, en dat vond ik persoonlijk wel jammer. 
Turner in zijn atelier

Reacties

 1. Maar wél, wat een mooie schilderijen maakt die Turner!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Bettina,
  Ik heb de film op dezelfde manier ervaren, ik ben er niet echt wijzer van geworden. Zijn schilderijen blijven prachtig om te zien.
  Groetjes.
  Anne.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jammer is dat, maar gelukkig hebben we de schilderijen nog...

   Groetjes,

   Verwijderen
 3. Hoi Bettina,

  Wat jammer dat de film jou een beetje tegenviel. Ik zag Mr Turner eind december in de bios, erg van genoten. Een hele zit, dat is waar, maar voor mij toch geen minuut te lang. Ik vind dat je in deze film toch wel e.e.a. over Turner te weten komt, bijvoorbeeld zijn eenvoudige afkomst, zijn moeilijke karakter, zijn moeizame omgang met vrouwen (inclusief zijn dochters).

  Wat een luxe! Een filmzaal in de bieb!

  Enigszins jaloerse groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je komt wel veel over hem te weten, maar de manier waarop het verteld wordt, sprak mij niet zo heel erg aan. Maar misschien ging ik met een verkeerde verwachting naar de film toe.
   Hoe dan ook, goed te horen dat jij er wel zo van hebt genoten!

   Groetjes,

   Verwijderen
 4. Ik heb de film meteen gezien toen hij uitkwam en vond hem geweldig. Niet alleen was hij visueel schitterend (en dan heb ik het niet slechts over de schilderijen), maar je kreeg ook een heel mooi beeld van het karakter van de man, weliswaar niet op geheel conventionele wijze, want je moest zelf ook het nodige invullen, maar daar houd ik juist van. Voor mij was het één van de beste films van 2014. En Timothy Spall zette zijn excentrieke karakter briljant neer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Timothy Spall is zeker een goed acteur, ik moest alleen even over de Harry Potter associatie heenkomen.
   Leuk te lezen dat jij er, net als Wim, zo van genoten hebt. Zoals ik al zei, ik ging er misschien met een verkeerde verwachting naar toe. Ik vond het een mooie film, maar ergens viel het me toch tegen.
   Smaken verschillen, gelukkig! :-)
   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts