The getaway (1971)

Carter ‘Doc’ MacCoy zit in de gevangenis en wil er graag uit. Zijn vervroegde vrijlating gaat echter niet door en pas als zijn echtgenote Carol de louche zakenman Benson overhaalt zijn connecties te gebruiken, komt Doc vrij.

Er is echter wel één voorwaarde, hij moet een bankoverval plegen voor Benson. Dit loopt helemaal mis en terwijl de mannen van Benson en de politie hen op de hielen zitten, moeten Carol en Doc weg zien te komen.

Sam Peckinpah was de regisseur en Steve McQueen had eerder met hem gewerkt, de beide mannen konden goed overweg samen.
Steve McQueen had op dat moment een nieuw kassucces nodig, de rol in Butch Cassidy and the Sundance Kid was niet doorgegaan en zijn film Le Mans (1971) was niet het succes waar hij op had gehoopt.

Verschillende actrices werden voorgesteld om de rol van Carol op zich te nemen, zoals bijvoorbeeld Cybil Shepard. Uiteindelijk werd het Ali MacGraw. Veel ervaring als actrice had ze niet, ze had daarvoor alleen in Love story gespeeld. Deze film was een groot succes en was daarom in trek, maar goed spelen kon ze zeker nog niet.

The getaway was de film die Steve McQueen en Ali MacGraw bij elkaar bracht. Zij was op dat moment getrouwd met iemand anders, maar verliet haar man om Steve McQueens tweede echtgenote te worden. Peckinpah hoopte alleen maar dat het schandaal geen invloed zou hebben op het succes van de film. Het huwelijk duurde trouwens niet heel lang, in 1978 zouden ze weer scheiden.

Er zijn nog een paar leuke weetjes over deze film te vertellen. De eerste scene laat Steve McQueen zien in de gevangenis. Dit is gefilmd in de gevangenis van Huntsville met echte gevangenen als figuranten.

Op een gegeven moment is er een scene waarbij Doc erachter komt dat Carol met Benson naar bed is geweest om ervoor te zorgen dat hij uit de gevangenis kon komen. Hij geeft haar een klap, maar die stond niet in het script. De geschokte reactie van Ali MacGraw was niet gespeeld.


Sally Struthers, vooral bekend als de dochter in Archie Bunker, speelt ook in deze film. Ze is hierbij zo irritant (vooral haar stem) dat je bijna juicht als Doc haar knock-out slaat.

The getaway is, ondanks het feit dat de film meer dan 40 jaar oud is, niet gedateerd of langdradig geworden. Het is nog altijd een goede en spannende actiefilm, een van de beste die Steve McQueen heeft gemaakt.

Ter ere van Steve McQueen die gisteren, 24 maart, jarig zou zijn geweest en 85 jaar zou zijn geworden als hij nog geleefd had.

Reacties

Populaire posts