Leven of dood, Michael Robotham

Audie Palmer ontsnapt uit de gevangenis. Dat is op zich niets bijzonders, maar in dit geval is het vreemd, hij zou namelijk de dag erop worden vrijgelaten.
Audie heeft tien jaar gezeten voor medeplichtigheid aan een overval op een geldtransport. Zeven miljoen is daarbij spoorloos verdwenen, maar Audie weet waar het geld is. Al deze jaren heeft hij zijn mond gehouden en zich in de gevangenis van niets of niemand iets aangetrokken.

Er zijn echter heel wat mensen die willen weten waar Audie het geld verstopt heeft en die bereid zijn om heel ver te gaan om hier achter te komen. Ze sturen zelfs een maat uit de gevangenis achter Audie aan, maar toch begint bij sommige mensen te dagen dat het misschien heel anders in elkaar zou kunnen zitten dan men denkt.

Ik ken Michael Robotham goed van zijn thrillers waarin psychiater Joseph McLoughlin en oud-inspecteur Vincent Ruiz een rol spelen. Het was dus voor mij even wennen om een boek te lezen waar zij geen rol in spelen en dat zich zelfs afspeelt in de Verenigde Staten en niet in Engeland.

Hoewel de thrillers met McLoughlin en Ruiz hoog op mijn lijstje met favorieten staan, begrijp ik dat een schrijver niet eeuwig dezelfde hoofdpersonen kan gebruiken. Op een gegeven moment hebben ze alles wel meegemaakt en wordt een nieuw verhaal ongeloofwaardig, of misschien wordt een schrijver het zelfs wel zat om steeds dezelfde mensen op te voeren.

Leven of dood is een compleet andere richting, maar een die me zeker goed bevallen is. Michael Robotham is een zeer goede thriller schrijver, die zijn vak verstaat. Het verhaal wordt goed opgebouwd, zodat pas op het einde helemaal duidelijk is hoe het zit en dat vind ik altijd wel prettig. Ik houd niet van verhalen waarin ik op bladzijde dertig al weet hoe de vork in de steel zit.
Audie is een innemende en fijne hoofdpersoon, die ondanks de gevangenis niets van zijn menselijkheid heeft verloren. Naarmate je meer over hem weet, ga je meer met hem meeleven en duim je dat het goed komt.

Ik heb Leven of dood in één ochtend (op een zondag) uitgelezen, ik kon het boek niet wegleggen. Kortom, als je een goed geschreven thriller met een knap opgezet plot zoekt voor een paar uur heerlijke ontspanning, zoek dan niet verder, maar lees Leven of dood

Originele titel: Life or death
Uitgegeven in 2014
Nederlandse uitgave 2015 door uitgeverij Cargo
Nederlandse vertaling: Paul Witte

Bladzijdes: 413

Reacties

Populaire posts