De kerststal

Vorige week was opeens de halve wereld in rep en roer, want de paus had de ezel en de os verbannen uit de kerststal, zo was het bericht. In allerlei krantenberichten werd de paus ervan beticht een sfeerbederver te zijn, die kerst wil afschaffen.

Maar wat is er nu echt aan de hand? Paus Benedictus heeft kort geleden zijn derde boek over het leven van Jezus gepubliceerd en beschrijft in dit deel de kindertijd van Jezus. Hij vertelt daarin dat er in de Evangeli├źn geen enkele melding van de ezel en de os in de stal van Jezus worden gemaakt, net zomin als van het bezoek van de drie koningen.

En alsof dit al niet allang bekend was, sprongen de kranten en de internetfora hierboven op alsof het nieuws was en de paus zou hebben gezegd dat hij kerst helemaal wilde afschaffen.

De kerststal schijnt te zijn bedacht door sint Franciscus van Assisi, die rond 1200 het kerstverhaal aanschouwelijk wilde maken voor de gewone mensen. In de loop der eeuwen is de kerststal in alle vormen en maten niet meer weg te denken uit de katholieke traditie. Aangezien traditie op waarde wordt geschat in de katholieke kerk hoeft niemand bang te zijn voor zijn kerststalletje, die kan gewoon opgezet worden, met os en ezel en koningen. Paus Benedictus zal ongetwijfeld genieten van de kerststal die op het Sint Pieterplein wordt opgezet.

Ik zal in de dagen voor kerst mijn eigen kerststalletje weer uit de berging halen. Hier trouwens geen os en ezel, maar naast een mooie Maria, een schattig kinneke Jezus, een bezorgde Jozef, een stoere herder en drie heel coole koningen ook nog een schaap en een kameel.J

Reacties

 1. Die os en die ezel stonden er in de middeleeuwen al bij. En aangezien dat al een hele tijd geleden is ( en mijn favoriete tijdperk) mogen ze van mij gewoon blijven. Wel zo warm en gezellig. En dan kan er ook af en toe nog eens een schaapje binnenhobbelen, beeeeeee! (We zijn aan vakantie toe, maar dat valt nauwelijks op, toch?)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. (Valt helemaal niet op!)
   Die beestjes mogen er van iedereen bij blijven, het ergert me alleen altijd als dit soort dingen fout in allerlei kranten wordt vermeld met zaken die helemaal niet gezegd zijn. Dat is een lui soort journalistiek, vind ik eigenlijk.

   groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts