Afscheid nemen en verder gaan

Afscheid nemen, dag zeggen, iets afsluiten. Soms van je dromen, je plannen, je verwachtingen en ideeën. Soms afscheid nemen van vrienden of relaties.
Niet altijd gemakkelijk, soms heel beroerd, een enkele keer zonder problemen. Dan is het al over voordat je er goed over na hebt gedacht.
Vaak duurt het langer. Dan kost het je dagen en nachten nadenken, beslissingen tegen elkaar afwegen en uiteindelijk moeilijke knopen doorhakken. Dan kom je erachter dat iets dat je graag had gewild niet mogelijk is. Of misschien is het iets dat je had gehoopt dat je het had gewild, maar uiteindelijk wil je het toch niet. Of je wil het wel, maar het is toch niet het juiste voor je. Of wat je wil, botst met iets dat nog belangrijker voor je is. Die beslissing om ergens mee te stoppen, iets af te breken is niet gemakkelijk, die neem je ook niet zo maar even.

Sommige vriendschappen passen bij een bepaalde periode en op een gegeven moment groei je uit elkaar. Of vind je elkaar niet zo heel aardig meer. Dat is ook mogelijk. Die verbreken en tot een einde brengen is nooit leuk. Het kan wel een opluchting zijn. Een teken dat je een bepaalde periode hebt afgesloten. Als het je dan lukt om het ook nog op een redelijk nette manier af te wikkelen, is het helemaal mooi, maar dat lukt niet altijd.

Af en toe gaat het om toekomstplannen. Dan moet je wikken en wegen en bijstellen. En soms opgeven. Overgaan op iets anders. Plan B in werking zetten, of Plan C. En dat kan heel vervelend zijn, of heel verdrietig en frustrerend. Want liever had je gewoon Plan A gehad. Maar als dat niet kan kun je blijven stilstaan en zeggen dat het allemaal niet eerlijk is (is het ook niet) of je kunt op een gegeven moment weer verder. Jezelf de spreekwoordelijke schop onder de kont geven. Genoeg gezeurd, doorgaan.

Er komen altijd weer nieuwe dingen op je pad. En gelukkig ook nieuwe mensen. Naast het afscheid nemen is er ook begroeten en leren kennen. Nieuwe mensen die je helpen, er voor je zijn, die vriendschap bieden.
Nieuwe kansen, nieuwe mogelijkheden. Zolang er leven is, is er hoop, zegt men, en daar heeft men wel gelijk in.

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts