De vleermuisman, Jo Nesbo

Uit Scandinavie komt veel goeds, mooie muziek, grote meubelwinkels en goede schrijvers. Vooral de Scandinavische thrillers zijn de laatste tien jaar enorm populair geworden. Nu is dat niet verwonderlijk, er zit heel veel goeds tussen. Henning Mankell, Karin Fossum, Stieg Larsson, Jens Lapidus en natuurlijk Jussi Adler-Olsen. En vooral: Jo Nesbo. Ik maakte kennis met zijn boeken over inspecteur Harry Hole toen ik het tweede boek in de serie las, ‘De roodborst’. En elk boek daarna is het raak geweest.
In Jo Nesbo’s boeken zit geen moment dat je denkt ‘zo kan het wel weer’, of ‘kom op, beetje opschieten nu’. Het is spannend van de eerste tot de laatste bladzijde en er zit geen scene teveel in. Het laatste boek, Pantserhart, greep me zo dat ik het uit moest lezen, zelfs al duurde dat tot half drie ‘s nachts.
Vanaf boek twee wordt er steeds verwezen naar de eerste zaak van Harry Hole, waar hij zijn beroemdheid aan te danken had omdat hij een seriemoordenaar in Australië had helpen pakken. Dit eerste boek kon ik helaas nergens meer vinden. Het was ooit bij verschijnen wel uitgegeven, maar was nier herdrukt. En tweedehands kreeg ik het boek ook nergens te pakken. Niet zo gek, niemand doet afstand van de boeken van Jo Nesbo. Gelukkig had de uitgever door dat er nu heel wat belangstelling is voor Jo Nesbo en is het eerste boek opnieuw uitgegeven.
De vleermuisman’ speelt zich af in Australië. Harry Hole heeft in Noorwegen een dodelijk ongeluk veroorzaakt omdat hij dronken achter het stuur van een dienstwagen zat, is gematst door zijn superieuren en heeft nu zijn leven weer op orde. Hij is nuchter. Hij wordt naar Australië gestuurd om de Australische politiek te assisteren bij het onderzoek naar een vermoorde Noorse. Harry wordt onder de hoede van Andrew Kensington genomen, een man van gemengde Aboriginal afkomst. Die geeft hem een aantal aanwijzingen die Harry eerst een paar keer op het verkeerde been zetten, maar als Andrew wordt vermoord weet Harry de puzzelstukjes langzaam op de juiste plek te krijgen. De spanning is echter teveel voor hem en hij grijpt weer naar de fles. De afloop is bitter-zoet, de moordenaar is gepakt, maar de prijs die Harry betaalt is wel heel erg hoog. 
Jo Nesbo weet met Harry Hole een mens neer te zetten die fouten heeft. Een alcoholist is niet bepaald een aardig persoon, maar Nesbo weet van Harry wel een sympathiek mens te maken. Iemand die je kunt begrijpen, ook als hij volkomen de fout ingaat, iemand waar je ook respect voor kunt hebben omdat hij een goede en integere politieman is.
Kortom, iemand waar je meer over wilt lezen.

Reacties

Populaire posts