Gezond eten volgens Amber

Dat er veel rotzooi op de voedsel markt te vinden is weten we allemaal. De supermarkt, toch de plek waar de meesten van ons het grootste deel van ons voedsel vandaan halen, is vergeven van de bewerkte chemische troep die de naam voedsel eigenlijk niet zou mogen dragen. Zelfs al denk je dat je goede keuzes maakt, als je wat verder kijkt blijkt dat wat er in je mandje ligt helemaal niet zo gezond is.

Amber Albarda heeft in haar boek ‘Eet jezelf mooi, slank en gelukkig’ en heel duidelijk verhaal. Zij zegt dat je lichaam bepaalde stoffen nodig heeft en dat helaas in het meeste voedsel van vandaag die stoffen niet meer aanwezig zijn. Voedsel wordt zo bewerkt dat je lichaam het niet meer herkent als voeding en er ook niets uit kan halen.

Als je kijkt naar de hoeveelheid ingrediënten in sommige producten dan zie je dat veel van die producten regelrecht uit een laboratorium lijken te komen, met stoffen die niets met échte voeding te maken hebben. Ergens in het boek stond het voorbeeld van een aardbeien milkshake, waar iets van vijftig ingrediënten in zaten en niet één ervan was aardbei.

Afvallen en gezond eten heeft ook niet zoveel te maken met het tellen van calorieën, het gaat om de soort calorieën. Van goede calorieën uit groente, fruit, noten etc wordt je niet dik, omdat je lijf alle bouwstoffen daaruit kan gebruiken. Van lege calorieën uit de Snickers of de Mars reep wordt je wel dik, omdat je lijf er niets aan heeft en alleen de suikers opslaat.

Een dieet dat rigoureus een of meer voedselgroepen eruit gooit, heeft ook niet zoveel zin, want je hebt alles nodig.

De beste manier om goed te eten en tegelijkertijd af te vallen is door te bewegen, en in je eten te letten op je porties en te zorgen voor uitgebalanceerde maaltijden. Maaltijden met voldoende complexe koolhydraten (o.a. groenten, volkoren vezels), volledige eiwitten (wees creatief en combineer bonen, noten en zaden op allerlei verschillende manieren), goede vetten (bijvoorbeeld olijfolie, avocado’s etc.)  en veel water.

Op die manier kun je heel lekkere, gezonde maaltijden klaarmaken waar je alle baat bij hebt omdat je lichaam alle bouwstoffen er ook uit kan halen. Gevolg is dat je gezonder bent en je beter voelt. 

En als je dan een keer over de schreef gaat omdat je zin hebt in een bord patat, die zak chips of die slagroompunt dan is het ook niet zo’n probleem. Omdat je lijf het grootste deel van de tijd goede voeding binnenkrijgt, kan het die enkele keer dat je foute troep naar binnen gooit het veel beter verwerken.

Reacties

Populaire posts