Anna Anderson, dochter van de tsaar of niet? Deel I

In december 2010 is er een nieuw boek uitgekomen. ‘The ressurection of the Romanovs’ Hierin vertellen Greg King en Penny Wilson, bekend van hun boek ‘The Fate of the Romanovs’ het verhaal van Anna Anderson, de vrouw die ze beweerde te zijn, Anastasia én de vrouw die ze in werkelijkheid was, Franziska Schanzkowska.

Anna Anderson is één van de grootste mysteries in de geschiedenis. Deze vrouw beweerde Anastasia te zijn, de jongste dochter van tsaar Nicolaas II van Rusland, die de moord door de Bolsjewieken in Jekatarinenburg had weten te overleven.

Het begint in Berlijn
In 1920 wordt in Berlijn een jonge vrouw uit het water gehaald na een zelfmoordpoging. Ze komt in een inrichting terecht waar ze in de eerste instantie weigert te zeggen wie ze is. Ze staat bekend als Fraulein Unbekannt.

Op een gegeven moment zegt een van de ander patiënten dat ze lijkt op een van de dochters van de vermoorde tsaar, namelijk Tatiana. Mar als een oude hofdame van de tsaritsa opmerkt dat ze daarvoor niet lang genoeg is, wordt dit verhaal snel verandert. Fraulein unbekannt zou Anastasia zijn, de jongste dochter van de Romanov familie.

Ze beweert dat een van de Bolsjewieken haar heeft geholpen heeft met haar ontspanning uit Jekatarinaburg. De soldaat zou haar hebben meegenomen, ze is met hem getrouwd en heeft een kind gekregen, maar man en kind zijn nu dood.

Al snel wordt ook buiten de inrichting bekend dat de vrouw doorgaat voor Anastasia en er begint een controverse die niet zal stoppen met haar dood in 1984.

Allerlei Russische vluchtelingen komen haar opzoeken en al snel wordt haar claim wijder bekend. Ze wordt in huis genomen door een Russische politie inspecteur die haar claim onderzoekt.
Ze noemt zich eerst Anna Tschaikovski en al snel Anna Anderson.

Steeds meer mensen komen haar verhaal te weten en zelfs familieleden van de Romanovs komen haar opzoeken, maar geen van hen herkent haar. Anderen weigert ze te woord te staan.
Anna heeft een slechte gezondheid en ze gaat het huis van de ene weldoener naar  een andere weldoener die zich over haar ontfermt, terwijl er onderzoek wordt gedaan naar haar identiteit. Jarenlange processen volgen over haar identiteit, is zij Anastasia of een bedriegster?

In 1927 laat de broer van de vermoorde tsaritsa Alexandra een onderzoek uitvoeren en volgens deze man is deze Anna Anderson eigenlijk de Poolse Franziska Schanzkowska. Familie van Franziska herkent haar ook, maar Anna weigert op te geven, ze blijft volhouden dat zij Anastasia is.

Anderen hechten wel geloof aan dit verhaal. Een van hen is Gleb Botkin, de zoon van de lijfarts van de keizerlijke familie en Anna gaat in 1928 met hem naar Amerika, waar zij veel aanhangers krijgt. Haar onvoorspelbare gedrag maakt haar echter onmogelijk en niemand wil haar meer in huis hebben. In 1931 komt zij terug naar Duitsland. In de jaren die volgen gaat het steeds slechter met haar. Ze heeft nog altijd mensen die haar geloven en die haar in huis nemen of ervoor zorgen dat zij een huisje voor zichzelf krijgt. In haar laatste huis wordt ze een soort kluizenaarster die in de viezigheid met haar zestig katten leeft. Gleb Botkin neemt haar weer mee naar Amerika. Ze trouwt met ene Jack Manahan en zal uiteindelijk in 1984 sterven, volkomen dement.  
Ze heeft altijd volgehouden dat ze Anastasia is.

Reacties

 1. Ik heb er een opmerking.Als Anderson deed het nep dat zij Anastasija is, en kans was erg groot dat in 1920 haar leugens konden door gaan. Dat betekend dat nep Anastasija een kans had gehad om bij geld van ,,haar ouders Romanovs,, te kunnen komen. Klopt? Dus, als zij een nep Anastasija is en haar echte familie Schanzkowsky wisten daarover, waarom gaven ze haar aan per direct als eigen familie lid? Waarom logen ze niet samen met haar? Dat was voor hun (zeer arme familie) een kans van milliarden om rijk door hun dochter te kunnen worden. Dat is z´n klein punt in verhaal, maar wat staat daar achter? Omkopen familie Schanzkowsky door broer van Aleksandra Fedorovna(moeder van Anastasia) Hessen von Darmstrasse? Waarom? Omdat Anastasia wist te vertellen hoe <> hij was tijdens 1 Wereld Oorloog!
  In ieder geval ,,verhaal van familie Schanzkowsky>> heeft geen logica. Er zijn feiten gevonden dat Anderson was eerder in gesticht gekomen, dan Franziska Schanzkowska was uit ouderlijke huis gemist.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De familie was niet echt heel arm, het waren een soort herenboeren. En of men aan die miljoenen van de Romanovs kon komen viel nog maar te bezien, denk ik. Het lijkt mij dat de familie van Franziska gewoon eerlijk was en niet mee wilde doen met dit bedrog.
   Het DNA bewijs heeft uiteindelijk uitgemaakt dat Anna Anderson niet Anastasia was. En zelfs al zou je niet willen geloven dat Anna Anderson Franziska was, dan zijn nog ondertussen alle lichamen van de Romanovs, de keizer, de keizerin, Alexei en alle vier de dochters ondertussen gevonden en DNA onderzoek heeft uitgemaakt dat dit klopt. Het lichaam van Anderson is daar niet bij, Anastasia is begraven in die Siberische bossen en Anna Anderson was niet Anastasia.

   groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts