Rituelen en gewoontes

Iedereen heeft wel van die vaste gewoontes, dingen die je altijd doet. Dingen die er echt bij horen, en als je ze niet doet, dan klopt het niet helemaal.

Ik heb een aantal ritueeltjes die samenhangen  met de zomervakantie. Ten eerste is daar de muziek, een paar jaar geleden toen ik nog in Dordrecht werkte en ik altijd met de auto naar school kwam, was er één cd die ik altijd draaide in de twee weken voor de zomervakantie, die van Bob Marley. dat bracht mij al helemaal in de vakantiestemming, zeker omdat je dan al geen lessen meer hebt en echt bezig bent met de afronding van het schooljaar.  Ik ga tegenwoordig met de trein, dus ik mis dat een beetje, maar afgelopen vrijdag was ik toch met de auto naar school en ik maakte gelijk van de gelegenheid gebruik om Bob Marley heel hard te draaien. Gelukkig werd het  weer 's middags ook echt zomerweer, want het voelt altijd een beetje gek om die heerlijke reggae te draaien terwijl ondertussen de ruitenwissers het amper aankunnen.

Het eerste weekend van de vakantie moet ik voor mezelf altijd een paar dingen doen. Zo hang ik mijn schoolsleutels op het prikbord in de keuken, die hoef ik zeven weken niet mee te nemen.

En heel belangrijk: ik ruim mijn schoolpapieren op. Gedurende  het schooljaar verzamelt zich van alles op mijn bureau, in mijn tas en in mijn kast. Dat eerste weekend gooi ik alles op een stapel en ik ga het uitzoeken. Ik kom dan weekberichten uit november tegen, rapportlijsten uit februari en repetities uit maart. Kortom, een heleboel kan weg. Ik zoek lesmateriaal en toetsen uit en stop dit keurig in mappen, per klas geordend. Ik maak de map voor volgend jaar in orde en zet mijn tas in de hoek. Die daar de komende weken niet uit zal komen.

Dit geeft mij altijd zo'n heerlijk opgeruimd gevoel, daarna kan ik echt van de vakantie genieten. Ik moet natuurlijk altijd een paar dingen regelen in de komende weken, zoals de APK keuring van de auto, de poezen die naar 'oom dokter' moeten (zoals Claudia dat altijd zo leuk noemt) en nog wat losse dingen, maar verder kan ik genieten van het 'dolce far niente'; het heerlijk niets doen. En als je dan ook nog op vakantie gaat naar Rome en Venetie, en dan is het helemaal een heerlijke vakantie

Reacties

Populaire posts