toeristen

Op vakantie zie je toch de meest vreemde dingen. En dan heb ik het niet over de gewoontes en gebruiken in het land waar je te gast bent, maar dan heb ik het over mijn mede toeristen. En bij sommigen schaam je je dat je ook toerist bent, zo ongelofelijk arrogant, dom en onbeschoft zijn sommigen.

Sommigen zijn gewoon dom, mensen die de hele dag in Rome (of waar dan ook) rondlopen op slippertjes met de voeten vol pleisters, zijn niet erg handig. Ik geef toe, mijn wandelschoenen zijn niet erg elegant, maar ik kan er zeer goed op lopen en zelfs na een hele dag heb ik geen pijnlijke voeten en ik heb zeker geen blaren. 

Je moet een beetje praktisch nadenken op vakantie. Twee grote samsonite koffers meenemen hoort ook bij ‘niet handig bezig zijn’. Reis zo licht mogelijk, met een klein koffertje. Broeken kun je best meerdere keren aan en als je in de bewoonde wereld op vakantie gaat kun je iets dat je echt blijkt te missen (die trui als het onverwacht koud is of die paraplu) altijd nog ter plekke aanschaffen.

Je geld tellen midden op straat, je portemonnee in je achterzak stoppen, zichtbaar dure juwelen dragen, of je tas los naast je hebben staan is allemaal niet handig.
Maar dit zijn zaken waar je vooral zelf last van hebt.
Dit valt allemaal onder dom gedrag, net zoals de weg vragen als de bewegwijzering voor mijn katten nog duidelijk zou zijn, of niet weten dat het ‘Piazzale Roma’ geen pizza op zijn Romeins is, maar het busstation in Venetië.

Erger en beschamender is het als je daadwerkelijk tegen de fatsoensnormen ingaat. Luid praten in een kerk bijvoorbeeld, of foto’s maken in een stuk van de kerk waar duidelijk staat aangegeven dat het bestemd is voor gebed, of waar mensen ook daadwerkelijk overduidelijk aan het bidden zijn. De kerk in willen gekleed in een blotig hemmetje en een korte broek, terwijl iedereen weet dat je je in kerken in zuidelijke landen moet bedekken. (en als je fatsoen hebt doe je dat in elke kerk, ook in het noorden) En als je dat niet weet, dan ben je naar mijn mening ontzettend dom en dan heb je je helemaal niet voorbereid op waar je naar toe gaat. Want je zou het móeten weten.

De ‘vu compru’ (letterlijk ‘kijken-kopen’; de Noord-Afrikaanse handelaar in namaak merktassen etc), als oud vuil behandelen omdat hij niet de tas bij zich heeft die jij had willen hebben, valt ook onder ongelofelijk onbeschoft gedrag. Je kinderen om kipnuggets te laten zeuren (wat zijn Amerikanen verschrikkelijk zeg) bij een restaurant en ze constant van tafel laten lopen, is onbeleefd en storend en irritant voor andere mensen. 

Het lijkt wel of heel veel mensen in het buitenland denken dat ze alles kunnen doen wat in hun eigen huis ook kan. Zoals vriendin M. gisteren heel treffend zei, ‘Het lijkt net alsof ze denken dat ze thuis voor de tv zitten en gewoon erdoor heen kunnen kletsen met een chippie erbij.’

Veel mensen schijnen te denken dat het vakantieland en de inwoners er zijn om hen te vermaken, dat het vakantieland zich aan hen moet aanpassen. Terwijl ze vergeten dat je je in het buitenland moet opstellen met respect voor de gebruiken en de regels van dat land en dat je moet proberen zo min mogelijk overlast te bezorgen. Je bent ergens namelijk wel te gast.

Reacties

Populaire posts