Dossier 64, Jussi Adler Olsen

Het vierde deel van Jussi Adler Olsen is uit, ‘Dossier 64’. De sympathieke Deense schrijver heeft hiermee een nieuw deel geschreven in de spannende ‘Serie Q’, die brgon met ‘De vrouw in de kooi’, ‘De fazantenmoordenaars’ en ‘De noodkreet in de fles’.
Dit is een serie die gaat over brigadier Carl Morck, zijn assistent Assad en Rose. Het blijkt dat er in een korte tijd een aantal mensen zijn verdwenen en noodgedwongen onderzoekt Morck deze zaak.
Het blijkt te draaien om het eiland Sprogo, waar tot in de jaren zestig vrouwen werden opgesloten die door de overheid werden gezien als asociaal, zwakzinnig of gewoon van losse zeden. Machtsmisbruik en mishandeling waren hier aan de orde van de dag. Voeg hierbij een arts die een hele organisatie om zich heen heeft verzameld die allemaal de eugenetische principes aanhangen en je hebt een recept voor wraak en moord.
Carl Morck en zijn team komen steeds dichter bij de oplossing, die toch weer anders blijkt te zitten dan ik had gedacht (altijd een goed teken, vind ik)

Knap vind ik het hoe Jussi Adler-Olsen in al zijn boeken drie zaken door elkaar verweeft. De zaak waar het boek om draait, de situatie van Assad die ook steeds duisterder wordt en de schietpartij waar Morck aan het begin van het eerste boek bij gewond is geraakt.

Geschreven in een zeer leesbare, prettige stijl, vol grappige observaties en opmerkingen die je af en toe laten grinniken. Maar ook geschreven met een mededogen voor de slachtoffers waar je ontroerd door raakt. In elk boek opnieuw weet Jussi Adler-Olsen je mee te laten voelen met mensen, die heus niet allemaal brandschoon zijn, maar wel heel menselijk.
Carl Morck is een sympathieke man, ondanks zijn knorrigheid en je wilt gewoon weten hoe het verder gaat met hem, zijn huisgenoten, Assad, Rose en haar zusters.

Jussi Adler Olson mag snel doorschrijven, want ik wil deel 5 lezen. Gelukkig heb ik begrepen dat hij minstens tien boeken in deze serie wil schrijven, en daar ben ik erg blij mee.
Leuk is wel (nou, niet echt) dat de uitgever deel I ter kennismaking aanbood voor 10 euro, deel II en III voor elk 15 euro en dit deel was 17.50. Ik wil wedden dat deel V de gewone volle prijs van 19.95 euro zal zijn, en dat betalen we ook nog gewoon, omdat we nu alle delen willen lezen.

Reacties

Populaire posts