De vrouw van de tijdreiziger, Audrey Niffenegger

In dit boek ‘De vrouw van de tijdreiziger’ vertelt Audrey Niffenegger het verhaal van Clare en Henry.
Henry is een bibliothecaris en Clare is een kunstenares. Zij leren elkaar kennen als Henry 36 is en Clare 6 en ze trouwen als Henry 30 is en Clare 22.

Hoe dit kan? Heel simpel, Henry is een tijdreiziger. Soms kan hij, als de situatie veel stress oplevert of moeilijk is, verdwijnen naar het heden of naar het verleden. Hij kan dit niet tegenhouden en hij kan ook niets meenemen. 

Regelmatig verschijnt hij dus in een andere tijd, zonder kleren en zonder identiteit of geld. Op sommige plekken en in sommige tijden komt hij vaker, dus hij weet zich dan te redden door bijvoorbeeld kleren te verstoppen die hij kan dragen als hij weer terugkomt. Toch komt hij vaak in gevaarlijke situaties terecht en moet hij rennen voor zijn leven.

Als hij Clare weer ontmoet, ligt hun eerste kennismaking in haar verleden en nog in zijn toekomst. Ze worden verliefd, ze trouwen en proberen een kindje te krijgen. Dit blijkt nog lastig, want ze komen erachter dat Henry’s tijdreizen een genetische afwijking is, die ervoor zorgt dat een zwangerschap voldragen nogal lastig wordt.

Het boek is heel bijzonder opgebouwd, met aan de ene kant het chronologische verhaal van de liefde tussen Henry en Clare, maar daartussen alle ontmoetingen die Henry heeft in het heden en verleden met andere mensen, met Clare of met zichzelf. Bij elk hoofdstuk staat aangegeven wie er aan het woord is en hoe oud ze op dat moment  zijn, zodat je daar niet mee in verwarring kunt komen. 

Heel mooi worden de gebeurtenissen beschreven die invloed hebben op hun leven, of gaan hebben. Henry ontmoet af en toe zichzelf en kan zichzelf dan raad geven, of de juiste richting op sturen. Soms zijn er gebeurtenissen die pas later betekenis krijgen.

De climax van het verhaal is hartbrekend en prachtig opgebouwd. Ik heb gehuild en vriendin M. vertelde me dat zij het ook niet droog had weten te houden.
Ik heb dit boek in één adem uitgelezen, wat een prachtig verhaal. Ik kan maar één ding zeggen: koop dit boek voor jezelf. Er is nu een mooie uitgave voor de nog mooiere prijs van 10 euro, daar kan je het niet voor laten liggen.

Reacties

Populaire posts