Moestuintje, deel II

Een paar maanden geleden ben ik begonnen met het zaaien van een aantal planten in potten op het balkon, om op die manier mijn eigen groente en fruit te kweken.
Het begon met twee potten met paprika en tomaten van de Albert Heijn en hoewel dat voorspoedig begon, is dat helemaal niets geworden. Er kwamen een heleboel sprietjes omhoog en die heb ik keurig uitgedund. Nadat de potten een hele tijd in mijn  woonkamer op een zonnige plek hebben gestaan, heb ik de beide potten daarna buiten gezet, toen het warm genoeg was.
Helaas is het toen helemaal mis gelopen. De plantjes in beide potten groeien voor geen centimeter meer en er komt zeker geen oogst aan.

Zo ziet het er op dit moment uit. Links de paprika, rechts de tomaten. Of liever, dat was de bedoeling geweest
Een stuk beter doen mijn andere potten het. Ik had namelijk ook vanuit een gewoon pakje zaad in potten klimboontjes en courgettes gezaaid. Ook die potten stonden keurig binnen, plantjes kwamen op, werden uitgedund en gingen naar buiten toe. Maar die beide potten doen het fantastisch. In de bonenpot heb ik van die hoge tonkinstokken gezet, zodat de boontjes erlangs konden klimmen. Zo leuk om te zien dat die boontjes dat uit zichzelf doen, ik hoefde niets op te binden of iets dergelijks, vanzelf kronkelden ze langs de bamboestokken omhoog.

En nu bloeien ze! Zulke lieve witte bloemetjes. Ik ben heel benieuwd wanneer de eerste kleine boontjes eraan komen.
De courgette was voor mij nog een beetje zorgelijk, want dat werd zo’n rare wilde bos, ik wist niet wat ik daarvan moest denken. Maar ook deze bloeit nu! Prachtige gele bloemen, heel groot en na een windvlaag alweer wat minder netjes, maar geweldig om te zien. Ik heb een soort kreet geslaakt toen ik in de ochtend de gordijnen opendeed en de bloemen zag, waar de katten een kleine hartverzakking van kregen.  
Ik kan bijna niet wachten tot hier courgettes uit zullen komen.
Ik begrijp alleen niet waarom die twee andere potten het niet doen. Ze hebben allemaal eerst binnen gestaan, ik heb ze op dezelfde manier behandeld en ze zijn tegelijkertijd naar buiten gegaan. De enige conclusie die ik kan trekken is dat de kwaliteit van de zaadjes of van de aarde van de AH potten niet goed genoeg was.
Maar ik vind dat twee van de vier potten die het wel goed doen voor een eerste keer zelf groente kweken best een mooie score is. En he, er bloeit nu wat op mijn balkon, dus ik ben overal blij mee!

Reacties

Populaire posts