Tips voor die regenachtige herfstdagen

In de laatste week van de vakantie wilde ik iets leuks doen, ondanks de regen. Ik besloot gebruik te maken van mijn museumjaarkaart (geweldige uitvinding!) en ben naar Amsterdam gegaan.
Het altaar, nu nog
in restauratie
Allereerst ben ik naar ‘Ons’ Lieve Heer op Solder’ gegaan, op de Oudezijds Voorburgwal 40. Een groot pand uit de 17e eeuw, waar door de koopman die het kocht op zolder een katholieke schuilkerk is gebouwd. In de Republiek der Verenigde Nederlanden was het Calvinisme de officiĂ«le godsdienst en in theorie waren de andere geloven niet toegestaan. Maar praktisch als de heren regenten waren (kooplieden he, dan denk je aan de winst, niet aan de ideologie)  werd het oogluikend wel toegestaan, zolang het niet opviel. Een katholieke kerk was toegestaan, maar mocht aan de buitenkant niet als kerk herkenbaar zijn.

In de 19e eeuw is het een museum geworden, al schijnt er nog een keer per maand een Mis opgedragen te worden. Ze zijn op dit moment nog bezig met restaureren, maar het museum is gewoon open en op sommige plekken zie je dus bijvoorbeeld de schilders bezig. Niet alles is open, en veel van de aankleding is opgeborgen zoals schilderijen en meubels, maar je krijgt wel een heel goed idee hoe dit huis en de kerk er uit moeten hebben gezien. Ergens volgend jaar zal de restauratie klaar zijn. Het pand ernaast is aangekocht en zal helemaal museum worden, maar dat duurt tot 2013 voor het klaar is. Een aanrader om naar toe te gaan, ik heb ervan genoten.

Toen even de Oude Kerk binnengegaan, maar die protestantse kerken doen mij altijd heel erg weinig. Koud, kil, kaal, ongezellig. Wel mooi licht.

Op naar wat winkels en in de Kalverstraat ben ik toen maar naar het Amsterdams Historisch Museum gegaan. Onder die naam kende ik het tenminste altijd, maar tegenwoordig heet het ‘Amsterdam Museum’. Ook goed.

Ingang in de Kalverstraat

Het was al zeker 10 jaar geleden dat ik er voor het laatst was geweest, waarschijnlijk zelfs langer en ik heb lekker door de zalen gelopen, mooie dingen bekeken en gezien hoe Amsterdam veranderd is. 

Ik had graag iets meer van de krakersrellen gezien, dat gedeelte vond ik erg minimaal, terwijl dat volgens mij toch wel een definiĂ«rend moment is geweest. Maar ik houd van musea waar ze dingen nabouwen en je echt wat kunt zien, zo vond ik het gedeelte over opvoeding en kinderen erg leuk, van de eerste communie via de Tweede Wereldoorlog naar de anti-autoritaire kresj. 

Ook de afdeling met de huizen vond ik geweldig. De ingerichte poppenhuisjes van de verschillende nieuwbouwprojecten uit de 20e eeuw zodat je de verschillen goed kon zien en het nagebouwde keukentje uit de jaren 50 met de pannen en het vergiet van groen emaille zijn de gedeeltes waar ik veel plezier aan beleef.  

Al kwam ik er wel achter dat ik geen idee had wat ‘Sago’ was, dat heb ik ‘s avonds aan mijn moeder na moeten vragen. (iets om pap mee te maken)
Het enige probleem bij dit museum en eigenlijk elk museum is dat ik constant denk ‘is dit goed lesmateriaal?’ Beroepsdeformatie; daar kom je nooit los van.

Reacties

  1. Ik begrijp dat het hoog tijd is dat ik de volgende keer als ik in Amsterdam ben weer eens het Historisch Museum/Amsterdam Museum moet aandoen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Kees, inderdaad, ik vond het er ontzettend leuk, ondanks de verbouwing. (ook daar waren ze bezig)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts